Diakonia - Människor som förändrar världen
Soledad är skomakare - Jag ärvde detta fina hantverk från min pappa, säger Soledad Perez som är skomakare och ordförande i skomakarnas förening i La Paz, Bolivia.

"Jag föddes till skomakare"

Solen bränner i nacken när vi går uppför backen till Soledad Perez hus. El Alto ligger på 400 meters höjd och solen känns så nära att en kan ta på den. - Jag föddes till skomakare säger Soledad, men jag trodde aldrig att jag skulle bli ledare och driva kampen för våra rättigheter. Inte för att jag inte kan, utan för att jag är kvinna.

- Vänta här en stund, säger Soledad. Jag ska bara låsa in hunden. Han är inte så van vid besök.

Efter en stund kommer hon tillbaka. Hon ler och visar oss in. Innanför porten ligger två små hus. Ett är bostad och ett är verkstad. Hela Soledads familj arbetar här; hennes man, hans bror och en syster.

släkting till Soledad, skomakare

 – Det är som om det var förutbestämt att jag skulle jobba med det här. Jag föddes på skomakarens dag, den 25 oktober, berättar Soledad. Det är sant, säger hon och skrattar.

– Men jag ärvde också detta fina hantverk av min pappa. Sedan jag var liten har jag varit med och tillverkat skor. Jag kommer knappt ihåg hur jag lärde mig. Det är som att jag alltid kunnat hantverket.

skor bolivia

Första kvinnliga ordföranden

Soledad sitter på en pall omringad av hyllor fulla av skor som dagen efter ska skickas till Argentina.  Alla är egen design. Det finns alltifrån pyttesmå barnskor till sneakers och  promenadskor. ”Made in Bolivia” står det på en skylt som hänger i taket. 

Skylt skor: Hecho en Bolivia

Soledad berättar om sitt engagemang för skomakarnas rättigheter, att hon är ordförande för skomakarnas förening i La Paz. Den första kvinnliga ordföranden någonsin. Majoriteten av föreningens medlemmar är idag kvinnor.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna leda föreningen, inte för att jag inte har erfarenheten, för det har jag, utan för att jag är kvinna, säger hon och fortsätter:

– För att kunna prata med institutioner måste man veta hur man ska uttrycka sig. Det har jag fått hjälp med.

"Jag vill att de ska vara stolta" 

Genom Diakonias samarbetsorganisation Gregoria Pasa har Soledad och andra kvinnor i föreningen lärt sig att slipa sina argument och vilka rättigheter de har som småföretagare. Samma helg som vi hälsar på hos Soledad anordnar hon en demonstration för småföretagares rättigheter.

Jag har varit ordförande i sex månader nu. Det har varit en tuff kamp men vi har lyckats få till ett möte med presidenten nästa vecka där vi ska prata om småföretagares rätt till sjukvård och de höga skatterna som vi måste betala.

Jag vill att mina barn ska stanna i Bolivia. Jag vill  inte att de ska vara tvungna att flytta någon annanstans på grund av den ekonomiska situationen. Jag vill att de ska vara stolta över att komma från en skomakarfamilj.