Diakonia - Människor som förändrar världen
Alberto - Vi har fortfarande inte samma rättigheter som heterosexuella, men vi har lyckats förändra den sociala verkligheten, vilket är ett stort steg på vägen, säger Alberto Moscoso.

De har förändrat den sociala verkligheten

För 10-15 år sen var tystnaden kring hbtq-frågor total i Bolivia. Det gick inte att prata om det varken i skolan eller hemma. – Att komma ut var väldigt svårt. Vi har fortfarande inte samma rättigheter som heterosexuella eller cispersoner men mycket har hänt sen vi startade organisationen berättar Alberto Moscoso, ordförande för Adesproc Libertad.

Diakonias samarbetsorganisation Adesproc Libertad är en av de organisationer som arbetat längst för hbtq-personers rättigheter i Bolivia. Organisationen har funnits sen mitten av 90-talet. Alberto Moscoso, en av grundarna, började som ung aktivist och är idag ordförande för organisationen. 

Under 90-talet var hiv ett stort problem i Bolivia, precis som i flera andra delar av världen. Tillsammans med några vänner började vi dela ut kondomer på barer. Folk kallade mig ”kondom-Alberto” på skämt. Men det gjorde mig inget för det viktigaste var att människor fick veta hur de kunde skydda sig.

Tystnaden var total

Efter ett tag märkte Alberto och hans vänner att många hbtq-personer saknade information om sina rättigheter. De bestämde därför sig för att starta en organisation för att fortsätta sitt arbete. De började leta finansiering från olika internationella biståndsorganisationer.

Vi har lärt oss på vägen. Andra organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter stöttade oss med den tekniska delen, att skriva projektförslag. När vi lyckades få vårt första ekonomiska stöd var vi överlyckliga. 

Adesproc startades i en tid då tystnaden kring hbtq-frågor var total i Bolivia. Det var svårt att prata om det både i skolan och hemma. Många av organisationens medlemmar hade inte kommit ut själva för att de var rädda för diskriminering.

Vi var rädda men vi sa, ”hur ska vi kunna skapa en förändring när vi inte ens vågar stå upp för oss själva?” så vi beslutade oss alla för att berätta för våra familjer.

Pride Bolivia

Förvånad över familjens reaktion

– Det var svårt för mig att komma ut som homosexuell. När jag tänker på det nu förstår jag att jag själv hade mycket fördomar. Min familj var väldigt traditionell och att berätta för familjen är viktigt, det är den första sociala gruppen som antingen kan acceptera eller frysa ut en totalt.

Alberto blev förvånad över sin familjs reaktion. De stöttade honom fullt ut.

En av mina mostrar sa: Vad fint att du gör det här, ditt liv på den här planeten har en mening. Vi vet att det är svårt att starta en organisation, men vi kommer alltid stötta dig, berättar han.

Idag arbetar Adesproc mycket med påverkansarbete för att uppnå fullständiga rättigheter för hbtq-personer. De är nu en referens och blir ofta inbjudna att delta i debatter.

Vi har fortfarande inte samma rättigheter som heterosexuella eller cispersoner men mycket har hänt sen vi startade organisationen och vi har lyckats förändra den sociala verkligheten, vilket är ett stort steg på vägen.

En cisperson är motsatsen till en transperson. Cis och trans är bägge från latin. Cis betyder ”på samma sida” och trans betyder ”på motsatt sida”. En cisperson identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet. Källor: Wikipedia och RFSL

Ger ungdomar psykologiskt stöd

Alberto berättar att han är en av få homosexuella som har lyckats adoptera och visar ett foto på sina två söner.

- De är biologiska syskon säger han, visst är de fina? Det var en kamp och utredningen var lång men det var absolut värt det, säger han.

Utöver sitt arbete med påverkan för att uppnå totala rättigheter stöttar Adesproc ungdomar som behöver psykologiskt stöd.  

Unga människor kommer hit för att få hjälp att prata med sina familjer. Det finns alltifrån föräldrar som vill stötta men inte vet hur, till de som tror att de kan ”omvända” sina barn. Vi hjälper dem att kommunicera utan att vara aggressiva eller kränkande. 

Måste ta fighten

Det största hotet mot hbtq-personers rättigheter är idag konservativa krafter som har mycket politisk makt. De stoppar utvecklingen.

– De är emot våra rättigheter. Och de använder sig av människors rädslor och skapar hat. Vi får ta emot mycket näthat men vi är en stark organisation som är välkänd så vi måste ta fighten, för andra, mindre organisationers skull. 

Men trots att näthatet är svårt säger Alberto att organisationen också känner stöd.

Jag minns den första Prideparaden 2005, då var vi bara 26 personer. Förra året var vi närmare två tusen. De kan verka lite men det fina är att det är många som inte går i själva paraden men som stöttar oss från sidan. Nu är det en fest med musik och dans. Och det finns en stark tillhörighet bland hbtq-personer, avslutar han.

Medlemmar från ADESPROC marscherar på Pride i Bolivia.