Diakonia - Människor som förändrar världen
två kvinnor sänder radio Flera hundra personer har utbildat sig till reportrar på radio Atipiri i El Alto, Bolivia. Reina Chinchero och Marta Dubiri Cali är två av dem.

Radion bryter tystnaden

4000 meter över havet i Bolivia ligger staden El Alto. Det är kargt. Inga träd så långt ögat når. Och överallt byggs nya tegelhus för människor som migrerar hit från andra, fattigare områden runt om i landet. Inne i radiobåset hos Diakonias samarbetsorganisation CECOPI är aktiviteterna i full gång. Fyra kvinnor spelar in dagens program. Det heter ”Att bryta tystnaden” och handlar om mäns våld mot kvinnor.

– När jag kom hit första gången trodde jag inte att de skulle låta mig delta. Jag är kvinna och från ett urfolk. Men de sa att jag var välkommen och sen dess har jag lärt mig jättemycket, säger Helena Miranda Rojas som arbetar med programmet ”Att bryta tystnaden”.

Hon berättar att hennes självkänsla förändrats mycket sen hon började delta i kurserna i kommunikation och radio.

– Jag var blyg när jag kom hit. Och rädd för att göra fel. Vi har alla blivit förödmjukade och diskriminerade. Vi visste inte att vi hade rättigheter, säger Helena.

– Innan behandlades många av oss inte som människor, utan som djur, utan rättigheter. Instängda i våra hem, i mörker, fortsätter hon.

Juliana Pacasi som också är reporter började arbeta med radion med ett program som heter, “Jag har alltid lyssnat på dig, nu är det din tur att lyssna på mig”. Det behandlar kvinnors rättigheter. Att kvinnor också har en röst och ska bli lyssnade på.

– Min familj är väldigt patriarkal. Jag var intelligent som barn men de lät mig inte studera i alla fall. CECOPI blev min skola istället. Kurserna har öppnat mina ögon och lärt mig att jag har rättigheter, säger hon.

Juliana fortsätter och påpekar att Bolivia är fullt av ojämlikhet mellan män och kvinnor och att våld finns flera ställen i samhället.

– För några dagar sen på bussen skrek en man till sin fru att hon ska lyda honom. Jag sa ifrån. När en man behandlar en kvinna så förlorar hon sin självkänsla men vi som är här på CECOPI har lärt oss att resa oss igen, berättar Juliana.

– Jag har förändrats mycket, berättar Juliana Pacasi (tredje från vänster på bilden). Nu skojar min man med mig och säger; du pratar så mycket om kvinnors rättigheter så till och med våra hundar är feminister numera, berättar hon och skrattar.

Reina Chinchero som också deltagit i kursen för att arbeta med radion berättar att hon försöker få med sig flera väninnor för att de ska delta i kurserna men det är svårt.

– Många kvinnor har ingen egen tid för sig själva. De hinner inte med annat än att ta hand om sina barn och laga mat till sina män.  Många av mina vänner frågar hur jag hinner men jag har bestämt att jag ska göra det här så jag måste prioritera.

Sen 2006 finns radio Atipiri funnits i El Alto, och flera hundra personer har utbildat sig till reportrar. De flesta programmen sänds på urfolksspråket Aymara.

Alla CECOPI:s kurser i sömnad, matlagning och datakunskap innehåller en viktig del som handlar om kvinnors rättigheter för att stärka kvinnor och ge dem en röst.

– Jag trodde aldrig att jag skulle lära mig det här. Att göra reportage. Men att vara reporter har påverkat hela mitt liv. Det har hjälpt mig i mitt vardagsliv. Vad jag lär mina söner, hur jag pratar med min man, berättar Marta Dubiri Cali.