Diakonia - Människor som förändrar världen

Bolivia

Majoriteten av Bolivias 10 miljoner invånare tillhör något av landets 36 urfolk. När Bolivia fick ny grundlag 2009 fick urfolk och afrobolivianer en mer framträdande roll, men fortfarande är deras situation svår. Fattigdomen är utbredd och kvinnor diskrimineras.

I Bolivia stödjer Diakonia organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter, jämställdhet, och social och ekonomisk rättvisa.

Mänskliga rättigheter: Diakonia jobbar för kvinnors och urfolks rättigheter, att stärka människorättsförsvarare, och att se till att politiska representanter på olika nivåer lever upp till sina löften när det gäller mänskliga rättigheter.

Jämställdhet: Diakonia bekämpar könsbaserat våld, särskilt våld mot kvinnor, och stödjer organisationer som ger juridiskt stöd och sprider kunskap om könsbaserat våld. Vi arbetar också för att öka kunskapen och respekten för sexuella och reproduktiva rättigheter. 

Social och ekonomisk rättvisa: Diakonia jobbar för hållbar utveckling och klimaträttvisa, för en bättre fördelning av rikedom och tillgång till naturresurser, och med projekt som ökar kvinnors ekonomiska makt och självbestämmande.

Läs mer om Diakonias arbete i Bolivia

 • De har förändrat den sociala verkligheten

  För 10-15 år sen var tystnaden kring hbtq-frågor total i Bolivia. Det gick inte att prata om det varken i skolan eller hemma. – Att komma ut var väldigt svårt. Vi har fortfarande inte samma rättigheter som...
 • "Dom sa till oss att aborter inte existerade"

  När Maricela Pachauri var 12 år blev en äldre kompis till henne gravid. Kompisen drack några traditionella örter för att avsluta graviditeten. Efteråt gick hon på en fest och började blöda på dansgolvet. - Jag...
 • Jag föddes till skomakare

  Solen bränner i nacken när vi går uppför backen till Soledad Perez hus. El Alto ligger på 400 meters höjd och solen känns så nära att en kan ta på den. - Jag föddes till skomakare säger Soledad, men jag...
 • Att bryta tystnaden

  Inne i radiobåset hos Diakonias samarbetsorganisation CECOPI är aktiviteterna i full gång. Fyra kvinnor spelar in dagens program. Det heter ”Att bryta tystnaden” och handlar om mäns våld mot kvinnor.