Ett glas vatten och en kvinna som ser in i kameran
Personligt

Om vatten, fred och annat vi tar för givet

2021-06-17

Hemma hos mig är ett glas rent dricksvatten aldrig längre bort än kranen i köket. Jag kan fylla glas efter glas – ja, faktum är att jag faktiskt kan duscha, tvätta, vattna blommorna och till och med spola toan med vatten så rent att mina barn kan dricka det. Regnar det blir min trädgård visserligen glad, men för min egen tillgång till vatten spelar det inte så stor roll – än. Ur min kran rinner rent vatten även en ovanligt het och torr sommar.

Så lyxigt är det tyvärr inte överallt, och på många håll i världen håller tillgången på rent vatten helt på att försvinna på grund av klimatkrisen. I de peruanska Anderna har ofattbara 90 procent av glaciären försvunnit på bara tio år, och det redan karga livet för människorna i byar som Churia och Chaquicoccha blir allt svårare. Alla behöver ju vatten! Hur det känns för byborna att se det frusna färskvattnet – källan till allt liv – tina och gå till spillo är svårt att greppa för mig som aldrig behövt ägna tillgången på vatten en tanke. Jag kan inte sätta mig in i sorgen de måste uppleva, men det jag däremot kan göra är att inse allvaret och hjälpa till i den mån jag kan.

Det som ändå känns väldigt hoppfullt mitt i den här krisen är att människor är otroligt bra på att anpassa sig, särskilt om de får tillgång till rätt resurser! I Diakonias vattenprojekt får byborna hjälp att kombinera och återuppväcka gammal kunskap om hur man kan hushålla med det vatten som finns, med moderna verktyg som vattenspridare som kan skydda skörden när torkan slår till. Det bästa av det gamla med det bästa av det nya.

Det är så fint att se att Diakonias projekt inte bara gett byborna möjlighet att bo kvar trots smältande glaciärer, utan också lett till andra bra saker! Tack vare vattenprojektet kan byborna numera inte bara fortsätta att mätta sina familjer, utan också sälja det som blir över på marknaden – för numera blir de ekologiska skördarna större och mer stabila. Tänk vad tryggare tillgång på vatten kan göra!

En kanna vatten på en klippa
Rent vatten - vilken lyx!

Jag är övertygad om att tillgången på rent vatten kommer att bli en allt viktigare fråga i framtiden, och därför känns det helt självklart att stötta en organisation som redan idag jobbar med den här frågan. Om 50 år har vi i värsta fall 3,5 miljarder människor på flykt i världen, enligt FN. Låt oss hjälpas åt att se till att så många människor som möjligt slipper lämna sina hemtrakter, okej? Tillsammans gör vi skillnad!

Text av Maria Soxbo, journalist, författare och medgrundare av Klimatklubben.
Maria jobbar för att öka medvetenheten om klimatkrisen, och stöttar Diakonias vattenprojekt.

Mer om Marias arbete hittar du på hennes webbplats.

Lyssna gärna på Plan B-podden "Behövande, bekymmer och beredskap"

En illustration och Plan B-podden
Maria Soxbo är journalist och brinner för hållbarhet och hantverk. Tillsammans med Emma Sundh driver hon Plan B-podden, en podd om det göttiga livet efter omställningen. Plan B-livet.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.