Flicka sitter i ett bibliotek, framför sig har hon modellera i olika färg som hon jobbar med.
Här finns vi

Palestina

Diakonia har arbetat i Palestina sedan slutet av 1960-talet. Vardagen för palestinier på Västbanken och i Gaza är tuff. En grundläggande begränsning av livet är Israels ockupation av Palestina. Den hindrar samhällets utveckling på flera sätt. Till exempel gör avspärrningar och check-points det svårt att komma till läkaren, hälsa på familjen eller ta sig till jobbet.

Konflikten drabbar barnen

Det finns också problem med korruption och svag demokrati inom den politiska ledningen för Palestina. Det hindrar kvinnors och ungdomars möjligheter. Diakonia arbetar för att alla sidor av konflikten ska hålla sig till folkrättens regler. Vi driver ett särskilt program som jobbar med internationell humanitär rätt.

Ofta är det barnen som drabbas hårdast av konflikten. De palestinska barnen möter många gånger våld i sin vardag. Israels ockupation innebär att det alltid finns militärer i deras närområde. Diakonia arbetar för att barnen ska få möjlighet att leka, läsa och lära i en trygg miljö.

Just nu

Akut situation i Gaza

Den humanitära situationen i Gaza är fruktansvärd efter kontinuerliga attacker och en blockad som stänger ute mat, vatten, el och bränsle. Som alltid i krig drabbas barnen värst.

Behoven är enorma. Ditt stöd behövs!

Barn vid ett bord som pysslar med lera

Barnboksprojektet

När våld och diskriminering är en del av vardagen blir det ännu viktigare att få vara barn. Genom historier, lekar och fantasier ger Diakonias barnboksprojekt barnen i Palestina en fristad. På biblioteket får de en möjlighet att uttrycka sina känslor och föreställa sig en bättre värld. För 10-åriga Zeina Tabet är organisationens aktiviteter det bästa hon vet.

separationsmur vid Ramallah

Fred och rättvisa i Israel och Palestina

Omvärldens fokus på den pågående konflikten i Israel/Palestina innebär att den humanitära krisen i de palestinska territorier som Israel ockuperar glöms bort.

Diakonia arbetar för både israelers och palestiniers rätt att leva i fred och säkerhet inom internationellt erkända gränser. Båda parter måste erkänna den andra sidans rätt att existera och bilda en livskraftig självständig stat.

Vi arbetar för att öka respekten för folkrätten

Diakonia har ett särskilt program för internationell humanitär rätt. Vi arbetar för att öka respekten för folkrätten i Israel och Palestina och i andra konfliktdrabbade områden. Det är viktigt för att kunna skydda människor från våld och hålla makthavare på alla sidor av konflikten ansvariga.

Ryggen på en kvinna med väst från följeslagarprogrammet och människor och en explosion längre bort

Ekumeniska följeslagarprogrammet

Diakonia finns med i arbetet med det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Israel och Palestina. Det startades 2002 på uppmaning av kyrkoledare i Jerusalem och är sedan dess en del av Kyrkornas Världsråds arbete. Diakonia ingår i den svenska styrgruppen. Programmet går ut på att skicka volontärer från olika länder till Israel och Palestina. Deras uppdrag är att genom sin närvaro dämpa våldet och öka respekten för folkrätten.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.