Mänskliga rättigheter

Globalt arbete för folkrätten

Diakonia har ett särskilt program för att öka respekten för folkrätten. Genom lokala center för internationell humanitär rätt arbetar vi för människor i konfliktområden.

Projektet startades för att öka respekten för de internationella krigslagarna och skyddet för människor i konfliktområden. Centret för internationell humanitär rätt (International Humanitarian Law - IHL) har genom åren blivit en ledande källa av oberoende information och analys om IHL.

Centrets huvudkontor ligger i Stockholm men vi har även kontor i Jerusalem, Libanon och Mali. Vi erbjuder rådgivning till andra organisationer, arrangerar utbildningar och stöttar lokala civilsamhällesorganisationer i deras arbete att främja IHL.

Centrets mål är att förbättra respekten för grundläggande rättsliga standarder i tider av väpnad konflikt. Mer mänsklighet i konflikt bidrar till en miljö där människor och deras samhällen så småningom kan leva sida vid sida och i fred. Vi tror att detta bara kan uppnås genom kollektiv handling och därför engagerar vi oss med en rad aktörer från lokal till global nivå.

IHL-programmet har en egen webbplats. Där hittar du mycket mer information om arbetet. Sidan är på engelska.

Två barn spelar fotboll framför muren i Palestina

Nyheter, publikationer och uttalanden

Senaste nytt från Diakonia IHL Centre

Diakonia International Humanitarian Law Center är en oberoende expertgrupp som tillhandahåller snabb och djupgående juridisk rådgivning, utbildning och opinionsbildning om krigets lagar för att säkerställa skyddet av människor i konfliktområden över hela världen.

På nyhetssidan hittar du nyheter om internationell humanitär rätt, våra publikationer och uppdateringar från vårt arbete runt om i världen.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.