Diakonia - Människor som förändrar världen
Muslima när hon deltar i cykelmanifestationen tillsammans med sina klasskamrater den 8:e mars. — Vi kan inte tänka att vi kvinnor är obetydliga i samhället, säger 14-åriga Muslima i Bangladesh.

Om Muslima får bestämma

Ett samhälle där kvinnor och män är jämställda och utvecklar världen tillsammans. Det är 14-åriga Muslimas vision, och hon tänker själv arbeta för att förverkliga den.

14 år men ännu inte gift. Inte så konstig tänker du. Men med tanke på att mer än var femte flicka är bortgift innan hon fyllt 15 år i Bangladesh är det inte en självklarhet. Arbetet för att ändra på det och låta flickor själva bestämma över sin framtid pågår, även om det går långsamt. Muslima Rahman Tamanna är en av Bangladeshs fjortonåringar som ännu inte är gift. Hon deltar ett cykelprojekt där hon och andra ungdomar får möjligheten att diskutera jämställdhet, kvinnors rättigheter och normer.

 Vi kan inte tänka att vi kvinnor är obetydliga i samhället. För min framtid vill jag utbilda mig. Jag ska jobba hårt och inte vara beroende av någon annan.  Jag hoppas att jag kan avsluta skolan så att jag kan börja plugga på Dhakas medicinska universitet, berättar hon och är så ivrig att hon snubblar över orden.

Tolken som är med oss när vi besöker Muslimas skola i Thakurgaon i norra Bangladesh tappar nästan hakan, att flickor pratar om sin egen framtid så här är inte vanligt. Muslima är också väl medveten om att det inte alltid har varit så här, och att hon kommer behöva kämpa för sina drömmar.

 När min mamma var ung hade hon inte möjlighet att gå ut eller utbilda sig på det sättet som vi kan idag. Den möjligheten som jag har fått fick aldrig min mamma.

På en generation har mycket hänt

Muslimas pappa Mokhlesur Rahman är så stolt över sin dotter, för hennes skolresultat och ambitioner. Han är själv lärare och stöttar Muslima och hennes drömmar.

 Jag vill att min dotter ska få bestämma själv och kunna studera. Men vi är fattiga, säger han.

Verkligheten är den att fattigdomen är en stor orsak till barnäktenskap, i Bangladesh och runt om i världen.  Fattigdom, djupt liggande kulturella och religiösa traditioner, ojämställdhet och en rädsla för flickors säkerhet gör att 12 miljoner flickor varje år fortfarande gifts bort. 

Den åttonde mars i år höll Muslima ett tal innan MKP:s stora cykelmanifestation.

 Jag försökte beskriva situationen för kvinnor i vårt samhälle idag och säga att kvinnor inte borde försummas när de är med män. Kvinnor är också med och skapar världen, och tillsammans kan vi utveckla den i framtiden.

Muslimas vision

Hon beskriver hur cykelprojektet har blivit en viktig del i arbetet för jämställdhet, eftersom det får föräldrar att förstå att om deras dotter kan cykla, kan hon också utbilda sig och även göra många andra saker. Och för henne själv har cykeln och projektet betytt en känsla av att vara självständig, och att ”ja, jag kan”. 

Men när Muslima berättar om sin mamma och tidigare generations situation försvinner hennes vanliga sprudlande energi, och hon blir allvarlig.
 Man blir ledsen när man tänker på hur det har varit. Vi har det bättre nu, men tidigare generationers kvinnor har lidit mycket. Om de hade fått samma chanser som vi får nu, hade de kunnat göra så mycket mer med sina liv. Och bidragit till att utveckla Bangladesh.

Det är precis det Muslima själv vill göra.

 Ja, jag vill bli läkare men mer än det vill jag arbeta för kvinnors rättigheter och för alla människors välbefinnande. Jag vill inte att det ska finnas några skillnader mellan män och kvinnor, eller någon diskriminering. Om vi är jämställda på riktigt kan vi utvecklas framåt tillsammans. Så i slutändan vill jag göra något bra för vårt land, och hela vårt samhälle. Det är mitt riktiga mål, säger Muslima beslutsamt.