Svenska och europeiska flaggan framför riksdagshuset
Nyhet

Var är motionerna mot skatteflykt och för hållbart företagande?

2020-12-03

Inför att riksdagsledamöterna skulle påbörja sitt arbete med att skriva årets motioner framförde vi från Diakonias sida en önskan om att få se tre saker i motionsskörden: en svensk politik mot skatteflykt, en svensk politik för hållbart företagande och en saklig biståndsdebatt.

Vi har nu gått igenom de motioner som kommit in och konstaterar att det är ganska tunnsått. Men Désirée Pethrus (KD) skriver en viktig motion om det problematiska med biståndet till EU:s Emergency Trust Fund, där svenska skattemedel gått till regeringsinsatser i till exempel Libyen och Turkiet och inneburit stöd till organ som begått grova övergrepp. Positivt är även Vänsterpartiets och Ola Möllers (S) motion om skatteflykt.

Porträtt av Magnus Walan

Magnus Walan

Senior policyrådgivare

Skicka epost
08-453 69 16
Två gruvarbetare i DRC utanför gruvöppningen.

Hållbart företagande

Företagen måste respektera mänskliga rättigheter

Diakonia arbetar för att företag ska respektera mänskliga rättigheter och främja jämställdhet. För en hållbar och jämställd utveckling måste även privata aktörer vara med. Företag måste känna till och motverka negativ påverkan på människor och miljö i hela sin verksamhet, vara transparenta och konsultera dem som påverkas.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva