En bild av en grafisk ikon för jämställdhet inuti Diakonias cirkel.
Analys

USA och aborträtt: Vunna friheter måste försvaras

2022-07-01

Beskedet att USA river upp skyddet av aborträtten i grundlagen är bedrövligt, men inte chockerande. Nu riskerar den globala rörelsen mot rätten till abort att växa, och det kan innebära att fler parlament och regeringar följer den amerikanska domstolens beslut. Mänskliga rättigheter är ingenting vi kan ta för givet, det är en kamp som hela tiden måste föras. Nu måste vi växla upp vårt stöd till de som försvarar flickors, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter.

Fem dagar har gått sedan USA:s högsta domstol rev upp det beslut som i nästan 50 år skyddat amerikanska kvinnors rätt till abort. Beskedet sände chockvågor genom nyhetssidor och sociala medier, även i Sverige. Organisationen International Planned Parenthood Federation, som är experter på rätten till abort, beskriver det som en fortsättning på Högsta domstolens ohämmade attack mot kvinnors kroppar. De menar att beslutet är en del av en planerad och global ansträngning från krafter som vill inskränka flickors, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter världen över.

Vi feminister är bedrövade och arga. Men vi är inte chockade. Alla som arbetar mot förtryck och diskriminering vet att utsatta gruppers säkerhet och frihet alltid är temporär, alltid kan rivas upp. Mänskliga rättigheter är inte något vi blir klara med. En vunnen rättighet måste alltid försvaras.

Vi och våra samarbetsorganisationer driver kampen för sexuella och reproduktiva rättigheter varje dag. Människor ska ha rätt att fatta beslut om sin kropp och sin sexualitet. I Bangladesh, till exempel, stödjer vi projekt för att flickor och kvinnor ska ha tillgång till den vård de behöver. Vi arbetar med pojkar och män mot könsrelaterat våld och beslutsfattare utbildas för att stärka respekten för flickors och kvinnors rättigheter. Farliga normer och traditioner måste utmanas.

I Zimbabwe stödjer vi projekt som avmystifierar frågor om mens, och genom samtal med religiösa ledare utmanas skadliga normer för att motverka sexuellt och könsrelaterat våld. Genom projektet informeras tjejer om rätten till kunskap om sina egna kroppar.

Diakonia vet att den här typen av arbete gör skillnad. Tidigare i år firade feminister världen över när colombianska kvinnorättsförsvarare efter hårt arbete drev igenom en historisk lagändring om laglig abort. En lagändring som kommer rädda många liv i Colombia.

Men vunna friheter måste försvaras, såväl globalt som i Sverige. Efter beskedet från USA måste vi göra mer för de som kämpar för sexuella och reproduktiva rättigheter världen över. Den globala rörelsen mot flickors, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter känner medvind i ryggen just nu och risken är att fler parlament och domstolar följer den amerikanska domstolens beslut. Passivt stöd räcker inte när våra motståndare är så starka, strategiska och rika.

Vi måste i både ord och handling stå upp för rätten att fatta beslut om sin egen kropp genom att öka stödet till de som försvarar flickors, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Tillsammans behöver vi mobilisera politiskt, stödja det globala arbetet ekonomiskt och sätta press på svenska och europeiska politiker. Nu gäller det att växla upp.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.