Personligt

En utbildning för klimatsmart odling

2023-11-15

Landskapet som breder ut sig framför mina fötter är kargt och torrt. En hård vind tar med sig sand från marken och drar fram över vidderna. Solen står i zenit. Värmen är påträngande. Det här är inte bra förutsättningar för att få något att växa, tänker jag.  

Min resa till regionen Puntland i Somalia skedde på hösten. Klassisk skördetid i Sverige. Jag kom från åtta plusgrader, krispiga morgnar och prunkande äppelträd och landade i 30 graders värme, dammig luft och en allvarlig torka som är resultatet av flera års brist på regn. 

I Somalia är jordbruket en viktig del i vardagen. Många familjer odlar sin mat och försörjer sig på att sälja överskottet vidare. Men klimatförändringarna har försvårat odlingen enormt. Det karga landskapet gör det svårt att få grödorna att växa. Att då få kliva in i ett av våra samarbetsorganisationers växthus var alldeles sagolikt! Som att komma in i en annan värld. Under nättaket frodades spenat-, tomat- och grönpepparplantor och det blev så tydligt vilken skillnad Växthusprojektet gör! 

Och visst är det fantastiskt att få vara en del av sammanhang där människor får framtidstro och hopp. I växthusen kan bönder odla grönsaker, få mat på bordet till sina familjer och sälja överskottet på marknaden. Men det som gjorde störst intryck på mig var den grupp unga kvinnor som precis avslutat sin utbildning inom Växthusprojektet. En utbildning med fokus på klimatsmart odling och jämlikhet där deltagarna får lära sig odlingsmetoder från frö till skörd och kvinnor och män arbetar sida vid sida. Det är unikt i Somalia. 

De unga kvinnorna har varit en grupp som följts åt i växthuset och som nu fått nycklar att odla hemma i sina byar. Stoltheten som lyste i deras ögon över att ha gått igenom utbildningen glömmer jag aldrig. Inte minst när de fick sina diplom av Puntlands jordbruksminister! 

Tillbaka i Sverige har kylan börjat göra sig påmind. Odlingssäsongen är över. Men det hopp som deltagarna i Växthusprojektet gav mig gör att jag känner inspiration att sätta ett tomatfrö eller två till våren. Som en påminnelse att kraften till förändring är möjlig!  

Text av Anna Eggelind, internationell chef på Diakonia

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.