Kvinna med färgglada kläder tittar åt sidan
Somalia

Smarta växthus räddar skörden

Nimco Mahmoud har inte alltid haft mat till sina barn. Den tuffa torkan, sandstormarna och insektsangrepp har förstört hennes skördar gång på gång. Men nu, med nya smarta växthus från Diakonias växthusprojekt, behöver de inte längre vara hungriga.

– Jag kämpade för att få mat att mätta mina barn och min familj. Men växthuset har gett mig en säker inkomst. Och jag kan sälja min skörd i större städer som Garowe, eftersom tomater är svåra att odla här, berättar Nimco Mahmoud.

Tomatplantor

Det har tidigare varit nästintill omöjligt att odla tomater i området. Men de lokala växthusen skyddar mot sandstormar och hjälper till att bevara vattnet i marken. I kombination med droppbevattning går det nu att odla den eftertraktade grönsaken.

Nimco bor i den lilla byn Cuun i Somalia. Här lever sju av tio människor i fattigdom. Det är ett land sargat av konflikter och naturkatastrofer. Varje år kommer torkan med sina sandstormar som gör det extremt svårt att odla. Och nästan alla är helt beroende av sin odling för att överleva. Men här bygger Diakonia tillsammans med invånarna växthus av nät.

Nätet gör att växthusen tål vinden bättre, samtidigt som de förhindrar insektsangrepp. Och droppbevattning ger möjligheten att använda det vatten som finns på ett effektivt sätt.

Växthus inifrån

Odling som klarar torkan

En viktig del av projektet är att lära ut klimatsmarta sätt att odla. Deltagarna får lära sig om rotbevattning och naturgödsel. I växthusen har de dessutom installerat droppbevattning. Det gör att fukten stannar kvar och den torra marken blir odlingsbar. Det är en fantastisk utveckling i ett land där vatten är en bristvara. Och på grund av klimatförändringarna är torkan ständigt närvarande.

Kvinna i slöja och färgglada kläder tittar framåt

– Tack vare att jag är med i växthusprojektet kan jag odla grönsaker oavsett säsong. Förut hotades skörden av både torka och översvämningar. Nu har vi lärt oss hur vi sparar vatten och vad vi gör när regnen kommer. Det är en så enkel och smart lösning. Och hållbar. För vad kan vara viktigare än att utrota hungern?

Nimco Mahmoud

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.