Diakonia - Människor som förändrar världen

Vad kan du göra?

Var femte människa på jorden lever i fattigdom. Fortfarande dör årligen miljoner barn innan de hunnit fylla fem. I utställningen Labyrinten ger vi tips på vad du kan göra för att världen ska bli mer rättvis! 

Vill du vara med och förändra världen? Här får du tips. Utifrån din tid, ekonomi och lust presenterar vi här ett antal vägar för dig som vill förändra världen.

Lär dig mer

Kunskap är makt. Lär dig mer om fattigdomsbekämpning, global utveckling, miljöpåverkan och demokrati.

Gå en kurs. Kolla vad högskolor, folkhögskolor och gymnasier erbjuder. Det finns även många intressanta studiecirklar som man kan gå på sin fritid. Om du inte hittar vad du söker, starta en egen studiecirkel.

Följ organisationer som jobbar med fattigdoms- och rättvisefrågor i sociala medier.

Ta del av samhällsdebatter i media.

Se andras verkligheter. Prata med människor med annan bakgrund och andra livsvillkor än du själv. Både här hemma och om du reser utomlands.

Läs mer på Openaid.se som är en webbaserad informationstjänst om Sveriges bistånd byggd på öppna myndighetsdata.

Berätta för andra

Sprid din kunskap. Skapa ringar på vattnet. Tillsammans är vi starkare. Tillsammans kan vi förändra världen.  Gör en värderingsövning tillsammans med vänner. 

Bjud in till homeparty med dina vänner och grannar. Duka fram fika eller ha knytkalas och be någon från en biståndsorganisation komma och prata kring fattigdomsbekämpning och rättvisefrågor.

Påverka dina politiker

Påverka politikerna. I Sverige har vi lätt att få kontakt med politiker på alla nivåer. Kontakta dina politiker direkt och kräv förändring. Det kan handla om att trycka på för ett fortsatt bra bistånd, att kräva att företag redovisar i vilka länder de betalar skatt, eller att kämpa för klimaträttvisa. 

Skriv insändare till tidningar. Stöd upprop och namninsamlingar. Bär symboler för frågor som är viktiga för dig. Posta inlägg i sociala medier.

Stöd och engagera dig i en eller flera organisationer

Det finns många seriösa organisationer som arbetar med bistånd. Ge en gåva eller bli månadsgivare till Diakonia. Då är du med och förbättrar livet för några av de allra fattigaste och mest utsatta människorna på jorden. Om du väljer att inte öronmärka din gåva kan Diakonia använda pengarna där de behövs bäst. Månadsgivare bidrar till att Diakonia kan planera sitt arbete mer långsiktigt och uthålligt.

Ger du till en annan organisation? Försäkra dig om att organisationen har ett 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll.

Förändra ditt eget sätt att leva

Hur ser ditt sätt att leva, konsumera och resa ut? Fundera på hur din vardag hänger ihop med tillståndet i världen och vad du kan göra för att påverka. Det är vi i den rika världen som bidrar mest till klimatförändringar. Människor i fattiga länder drabbas hårdast.

Välj mer närproducerade, rättvisemärkta och ekologiska produkter och fråga efter sådana varor i din butik.

Fundera på om du verkligen behöver köpa allt nytt eller kan handla second hand.

Samåk eller åk kollektivt till och från jobb och fritidsintressen. Cykla om det går.

Klimatkompensera dina flygresor och ställ krav på resebyrån att du vill bo på hotell där de som jobbar har bra arbetsvillkor som t.ex. sjukförsäkring, semester/lediga dagar och inte arbetar orimligt långa dagar.