Kvinna står i kvällsljus. I bakgrunden syns låga byggnader och några träd.
Här finns vi

Zimbabwe

Zimbabwe är ett land rikt på resurser – bördig mark och stora naturresurser. Trots det lever en tredjedel av zimbabwierna i fattigdom. Många möjligheter har gått förlorade på grund av dåligt ledarskap, korruption och politisk splittring.

Arbete för kvinnors rättigheter

Bristen på fungerande sjukvård, skolor och annan samhällsservice i landet lämnar människor med små möjligheter att förbättra sin situation. Ojämställdheten mellan män och kvinnor förvärras när samhället sviker.

Diakonia arbetar framför allt för att kvinnor ska få mer politisk makt och för att stoppa våld mot kvinnor.

Ledarskapsträning för kvinnliga politiker har gett resultatet att fler kvinnor tar plats i politiska råd. Det är inte enkelt – men sakta förändras normen om kvinnors rättigheter inom politik.

Var tredje kvinna i Zimbabwe våldtas. Sexuellt våld är på många håll något som anses normalt. Diakonia arbetar med att ändra sådana skadliga normer. Det gör vi på flera sätt, allt ifrån påverkansarbete för att ändra lagar, till att stötta lokala organisationer som hjälper kvinnor som utsatts för mäns våld i hemmet. Alla kvinnor har rätt till sin egen kropp. Vår roll är att gå sida vid sida med modiga kvinnor och män som kämpar för att det ska bli verklighet. Att kvinnors rättigheter erkänns är ett måste för en bättre framtid i Zimbabwe.

Tygbindor som förändrar livet

Mensprojektet

I Zimbabwe är det svårt att få tag på mensskydd. För unga kvinnor kan det innebära att de tvingas sluta skolan när de får sin mens.

I Mensprojektet får tjejer träffas och lära sig att sy tygbindor. Bindorna kan de både använda själva och sälja för att få en egen inkomst.

Men Mensprojektet ger inte bara unga kvinnor en säkrare menstruation och en möjlighet att gå kvar i skolan. Genom Mensprojektet får de också viktiga kunskaper om sina rättigheter, om sexuell hälsa och vad de ska göra om de blir utsatta för våld och övergrepp. Det förändrar livet!

Närbild av en leende kvinna med en blå sjal i håret. Bakom henne syns träd eller buskage.

Överlevare och boxare

Tsitsi är en överlevare. Efter att ha blivit våldtagen av en äldre släkting kom hon till ett skyddat boende som stöds av Diakonia. Här fick hon börja träna boxning och har nu vunnit flera medaljer. Att stoppa sexuellt- och könsbaserat våld i Zimbabwe är ingen lätt uppgift. Här spelar det arbete som Diakonia stödjer en avgörande roll.

Fyra leende barn och ungdomar står tillsammans och ser in i kameran. Bakom dem syns några träd.

Lyckligare familjer när män slutar slå

Diakonias samarbetsorganisation arbetar med att få alla i familjen att förstå att de vinner på jämställda relationer. Män får lära sig att respektera sina fruar och barn istället för att slå. Kvinnorna får hjälpa andra familjer att komma ur spiraler av våld. Och eftersom detta är frågor som gäller liv och död kan också liv räddas.

Två leende kvinnor ser in i kameran. Bakom dem syns en grå byggnad.

Kvinnor i maktens korridorer

Concilia Mlalazi och Tamani Moyo var säkra på att de kunde representera kvinnorna i sina hemtrakter bättre än männen. Med stöd av Diakonias samarbetsorganisation lyckades de bli valda politiker i Zimbabwes näst största stad. Men vägen dit var inte helt lätt och fortfarande möter kvinnorna motstånd från maktens män.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.