Två leende kvinnor ser in i kameran. Bakom dem syns en grå byggnad.
Zimbabwe

Kvinnor i maktens korridorer

– Vi vet vad kvinnor möter, oavsett om det är natt eller dag. Vi vet att det är kvinnorna som lider mest av fattigdom. Barnen kommer inte till pappan och säger att de är hungriga, de går till mamman, säger Tamani Moyo.

Concilia Mlalazi och Tamani Moyo var säkra på att de kunde representera kvinnorna i sina hemtrakter bättre än männen. I Balawayo, där de bor, arbetar Diakonia med stöd till kvinnliga politiker. Tack vare utbildningen som Concilia och Tamani fick lyckades de bli valda politiker i Zimbabwes näst största stad.

Det märks att kvinnorna är personer med både makt och kraft. Fast blick, stadigt handslag, rak hållning, noll bullshit. Men vägen till makten har inte varit lätt. Att ta plats som kvinna i Zimbabwe är svårt i nästan vilket sammanhang som helst. Och i politiken är det ännu svårare. Men inte mindre viktigt för det. Korruptionen i landet är stor och fattigdomen växer. Staten brister att se till invånarnas basala behov. Att kvinnor engagerar sig i politiken har potential att förändra samhället i Zimbabwe.

En kvinna med sjal i håret ser in i kameran. Bakom henne syns en grå byggnad.

Att Concilia Mlalazi och Tamani Moyo valde att ställa upp i valet för några år sedan berodde på stödet från Diakonias samarbetsorganisation WILD. Från workshops om politiskt deltagande och ledarskapsträning samlade de mod och kunskap.

– Allt stöd fick mig att känna – vad kan hindra mig? Men det var inte lätt som kvinna att driva en kampanj i mitt område. Jag hade inte resurserna som krävdes men körde på ändå, säger Concilia Mlalazi.

Motståndet var stort

Det blev en tuff kampanj för kvinnorna när de ställde upp i valet. De mötte starkt motstånd. Anhängare till de manliga motståndarna drev smutskastningskampanjer. Kvinnorna är ganska säkra på att folk mutades för att sprida skit om dem. Men stödet var trots allt tillräckligt starkt, och båda lyckades ta sig in i högsta rådet för Bulawayo, Zimbabwes näst största stad.
Rådet består av 25 representanter och 8 av dem är kvinnor. En stor framgång, för ju fler kvinnor som sitter i rådet desto fler perspektiv kommer fram, menar Tamani Moyo.

– Männen vet ju ingenting om vilka problem kvinnor har! Jag vet vad kvinnor möter, oavsett om det är natt eller dag. Jag vet att det är kvinnorna som lider mest av fattigdom. Barnen kommer inte till pappan och säger att de är hungriga, de går till mamman. Männen försvinner iväg och kommer hem sent på kvällen, säger hon.

Närbild av en leende kvinna som står utomhus med röda slingor i håret. Ovanför henne syns ett tak.

Samtidigt fortsätter ifrågasättandet av deras kompetens nästan dagligen. Men efter fyra år vet de nu hur de ska tacklas med männen.

– Männen tror inte att kvinnor kan tävla mot dem, de försöker skrämma oss och säga att det inte är lönt att vi ens ställer upp. De säger att vi kommer att skämma bort kvinnorna i distrikten för att vi låter deras åsikter komma fram, så otroligt dumt.

Nu kommer resultaten av kampen

Och även om det kan vara svårt att få saker gjorda ibland med motståndet de möter från maktens män har de lyckats med mycket under sina år som politiker.

– Vi har startat program för kvinnor och unga där de kan utvecklas och hjälpa sig själva. Rådet anställer också folk för att städa gatorna och hjälper dem på så sätt ekonomiskt, berättar Tamani Moyo.

– Jag är till exempel väldigt stolt över de utsatta människor som jag har anställt. Tidigare kunde de inte ge sina barn mat, nu har de frys och tv och deras barn går i skolan. Det känns fantastiskt, säger hon.

PROBLEM

 • Kvinnor som ställer upp i valkampanjer i Zimbambwe blir diskriminerade.
 • Få kvinnor i politiken gör att frågor som rör kvinnor och barn inte kommer upp på agendan. 

  LÖSNING

  • Utbilda kvinnor i ledarskap och politiskt deltagande för att de ska våga ställa upp i val.
  • Kvinnor som blir valda lyssnar på kvinnors behov och fortsätter sträva mot ett mer jämställt samhälle. 

   Swisha en gåva

   Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

   Varför behöver vi din epostadress?

   När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

   Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

   Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.