Närbild av en leende kvinna med en blå sjal i håret. Bakom henne syns träd eller buskage.
Zimbabwe

Överlevare och boxare

– Ingen som kommer hit är ett offer, de är alla överlevare. Netty Musanhu, chef på Diakonias samarbetsorganisation är karismatisk och engagerande när hon berättar om arbetet de gör. Att stoppa sexuellt- och könsbaserat våld i Zimbabwe är ingen lätt uppgift. En viktig del är synen på de som drabbas. De är överlevare, inte offer.

Var tredje kvinna i Zimbabwe våldtas. Till det kan läggas andra former av sexuellt våld och trakasserier. Det är en chockerande siffra. I distriktet Mwenezi gjordes 2014 en undersökning som visar att 37 procent av kvinnorna anser att det är okej att deras man slår dem. Men organisationen som Diakonia stöttar har arbetat i området ett tag och förändringen är tydlig.

Närbild av en kvinna i skymning med blå sjal på huvudet som ser in i kameran. Bakom henne syns ett grönt fält och träd.
Netty Musanhu är chef för Diakonias projekt mot könsrelaterat våld i Zimbabwe.

– Vi har satt upp skyddade boenden på de mest otillgängliga platser. Det har inte bara gett oss säkerhet och trygghet utan också ändrat människors attityder, säger Netty.

Bild av en kvinna med gul tröja som ser in i kameran. Bakom henne syns låga byggnader och gröna träd.

“Flickor kommer från hela Zimbambwe. Deras liv är i fara och vi vill inte ens att polisen ska veta var det ligger. Alla tjejer som kommer till boendet får stödsamtal och hjälp att träffa domstol eller polis. Jag hjälper kvinnorna med allt de behöver medan de bor här. De får lära sig sömnad, bakning, datorprogram. Det bor ibland så många som 70 kvinnor och flickor här, och många av dem med barn. Tanken är att de ska ut i samhället sen och de får hjälp av oss. Men det är svårt. Här känner de sig skyddade.”

Priscah, föreståndare på ett av boendena.

Projektet involverar alla olika delar av samhället – kvinnor och män, flickor och pojkar, religiösa- och traditionella ledare, polis, socialtjänst och sjukvård. Kunskapen om att sexuellt våld inte är tillåtet märks i Mwenezi.

Timitia Dziva som är ledare för en av byarna i området berättar:
– Jag har lärt mig mycket, om hur vi kan leva bättre. Organisationen har hjälpt oss byledare med hur vi kan skapa fredliga byar. Förut fanns det kvinnor som misshandlades av sina män. Det händer inte längre.

Var tredje kvinna i Zimbabwe våldtas. Se videon för att veta mer om hur vår samarbetsorganisation arbetar mot det sexuella våldet.

Överlevare som vinner guldmedaljer

Tsitsi Ndlovu är 19 år. Hon är en överlevare. Förra året bodde hon hos en äldre släkting för att ta hand om hans hushåll.

– På natten kom han in i mitt sovrum, men jag lyckades komma undan.
­
Flera gånger försökte mannen våldta Tsitsi och när hon flydde slog han henne. Efter att Tsitsi var tillbaka hos sina föräldrar anmälde hon våldtäktsförsöken och misshandeln till polisen, men de skickade hem henne och sa att familjen själva skulle reda ut frågan eftersom problemet låg inom släkten. Den äldre släktingen betalade då Tsitsis pappa som kompensation för sina brott. Men trakasserierna slutade inte där, mannen började nu hävda att betalningen han gett pappan egentligen var ett brudpris och att Tsitsi måste gifta sig med honom. Tsitsis situation blev alltmer pressad.

En kvinna står framför några träd. Hon ler och håller upp händerna i en boxnings-position. Hon har en blå sjal i håret.
Tsitsi Ndlovy är med i Diakonias projekt i Zimbabwe mot könsrelaterat våld.

– Min pappa sa: du skapar bara problem. Han tog mitt ID och pass och slog mig. Jag sprang hela vägen hem till min farmor. Hon berättade att det fanns hjälp att få. En volontär tog mig till ett skyddat boende för kvinnor.

På det skyddade boendet tog Tsitsis liv en ny vändning. Hon började träna självförsvar och boxning. Det visade sig att Tsitsi hade stor talang. Idag har hon deltagit i flera tävlingar och vunnit två guldmedaljer.

– Jag är nöjd med livet nu. Min dröm är att kunna leva på sporten. Jag vill bli boxningstränare så att jag kan träna andra unga talanger.

Närbild av en kvinna som ser in i kameran med kvällssol i ansiktet. Bakom henne syns låga byggnader och gräs.

”Min pappas bror gjorde mig gravid. Han våldtog mig och hotade sedan mig att döda mig om jag berättade. Det är skönt att vara här på boendet. Jag har människor runt mig som hjälper mig.”

Precious, överlevare

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.