Tre kvinnor i hijab i en butik
Här finns vi

Somalia

Somalia är ett land med utmaningar av vitt skilda slag. Allt ifrån politisk oro till extremt väder och akuta katastrofer. Mer än hälften av befolkningen lever i fattigdom, och diskriminering av kvinnor och flickor är vanligt.

Innovation och framtidshopp

Somalia är också ett land fullt av innovation, framtidshopp och ambitiösa människor. Det är tillsammans med dem som Diakonia arbetar för en rättvis och jämställd framtid.

Mänskliga rättigheter och nya sätt att försörja sig är kärnan i vårt arbete. Vi utbildar arbetslösa ungdomar och kvinnor i olika yrkeskunskaper så de kan starta egna företag. Det kan vara allt ifrån en affär till en verkstad för reparation av mobiltelefoner eller installation av solceller.

En annat sätt att öka chanserna till en stabil försörjning är klimatsmart jordbruk. Det gör att människor inte är lika utsatta för vädrets nycker. Diakonia har tagit fram lokalt producerade växthus av nät som skyddar från både stark sol, ohyra och kraftiga vindar. Tillsammans med droppbevattning blir det möjligt att odla grönsaker som tomater och paprika. En sensation som inte bara ger familjen bättre mat. Grönsakerna kan också säljas och ge pengar till skolavgifter eller annat som är viktigt för familjen. Projektet bidrar också till att stärka kvinnors rättigheter och status. Växthusodlaren Nadifa Jama Said beskriver förändringen så här:
– Projektet har gjort mig stolt eftersom jag arbetar för att ge mig själv och min familj mat. Nu ser männen i vår by kvinnor som en viktig del av samhället.

Kvinna i slöja och färgglada kläder tittar framåt

Smart växthus räddar skörden

Nimco Mahmoud har inte alltid haft mat till sina barn. Den tuffa torkan, sandstormarna och insektsangrepp har förstört hennes skördar gång på gång. Men nu, med nya smarta växthus behöver de inte längre vara hungriga. Tack vare att Nimco är med i ett växthusprojekt stöttat av Diakonia kan hon odla grönsaker året om.

Porträtt av kvinna som bär svart niqab med en blå hijab under. Hon står lutad mot en vägg där det hänger tyger i olika mönster och färger.

Utbildningen som förändrade livet

Att som kvinna i Somalia skilja sig kan få väldigt svåra konsekvenser. Amina hamnade med sina barn på gatan efter att ha separerat från sin man. Den butik som hon kunde starta med hjälp av Diakonia räddade henne. Nu kan Amina försörja sin familj.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.