En leende mamma står med ett litet barn i famnen framför träd och buskage.
Här finns vi

Honduras

Honduras är ett land rikt på naturresurser såsom mineraler och vatten. Stora internationella investeringarna i gruvindustrin påverkar både naturen och människors levnadsstandard negativt. Att stå upp emot företagen är ofta kopplat med livsfara.

Självförsörjande familjer

Vi stöttar aktivister och jurister som kämpar för människors rätt att göra sin röst hörd och ger snabbt stöd till människor som är hotade och tillfälligt måste lämna sin hemort.

En annan viktig del av vårt arbete är att minska undernäringen hos barn. Vi stöttar därför människor på landsbygden för att de ska bli självförsörjande. Vi skapar små lokala grupper av bönder som utbildas i hållbart, ekologiskt jordbruk. De lär sig bland annat att odla i cirkelbruk, bygga vattenreservoarer och att göra egen gödsel som kan omvandlas till gas för att användas i köket.

Varje familj som kan försörja sig är en vinst!

Tre kvinnor och ett barn vandrar på en bred stig i ett skogsområde. De ser glada ut.

Hållbar odling mättar munnar

I Honduras är många barn undernärda på grund av näringsfattig mat. Ett projekt, stöttat av Diakonia, lär bönder att odla hållbart och varierat. På så vis blir de självförsörjande och hela familjen kan äta sig mätta och få i sig de vitaminer och mineraler de behöver.
– Naturen är vår bästa vän, men vi behandlar den ofta som om den vore vår värsta fiende. Vi kan inte fortsätta använda så mycket kemikalier i jordbruket, det skapar sjukdomar hos såväl djur som människor, berättar Abel Ramos.

 

En grafisk symbol med kvinnotecknet och en kvinnligt kodad hand i mitten som håller en mobiltelefon.

Honduras är ett farligt land för kvinnor. Antalet kvinnomord är ett av de högsta i världen.  För några år sedan började en av Diakonias samarbetsorganisationer tänka utanför ramarna. Projektet Feministgenerationen startades på sociala medier och cyberaktivismen var i gång.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.