En kvinna sitter i ett mörkt rum med ryggen mot kameran framför en dator. På skärmen syns en Facebook-sida med olika bilder.
Honduras

Cyberaktivism stoppar mäns våld

– Vi är alltid rädda. Det finns ingen säkerhet för oss kvinnor. Vi lever inte i frihet eftersom vi inte kan gå ut när det är mörkt. Det förekommer mycket sexuellt våld ute på gatorna och mycket våld i hemmen, säger Cristina som engagerat sig i Diakonias projekt mot våldet.

Honduras är ett farligt land för kvinnor. Antalet kvinnomord är ett av de högsta i världen. Förorterna styrs av gäng som begränsar kvinnors frihet och det är ofta förenat med livsfara att gå ut på kvällen. Det är även många som lever med våld i hemmet som de inte har möjlighet att rapportera eftersom det kan få våldsamma konsekvenser.

Det var för några år sedan som en av Diakonias samarbetsorganisationer började tänka utanför ramarna. De ville finna nya och innovativa sätt att nå ut till unga som var svåra att nå via vanliga kurser och workshops.

Feministgeneration når unga

Projektet Feministgenerationen startades på sociala medier och cyberaktivismen var i gång. Paula, som är medlem i gruppen, berättar att tanken är att prata om kvinnors rättigheter och feminism på ett roligt och direkt sätt.

– Vi använder bilder, videos och memes med korta budskap som publiceras på sociala medier. Det är ett enkelt sätt att komma i kontakt med vår målgrupp, säger hon.

Innehållet som delas handlar främst om sexuella och reproduktiva rättigheter eller om sexuellt våld.

En person med ryggen mot kameran har handen på ett tangentbord på en laptop. På skärmen syns en Facebook-sida med olika bilder.

Det visade sig snabbt att cyberaktivism var ett effektivt sätt att komma fram till de kvinnor som förut var svåra att nå. Att använda sig av sociala medier har också blivit ett sätt att kommunicera med nya yngre målgrupper.

– Våra memes är en form av politisk satir. Det handlar om att inte bara diskutera ämnen på ett seriöst, formellt eller akademiskt sätt, utan också på ett sätt som gör det intressant för ungdomar. Dessutom är humorn en strategi för att uthärda dessa tunga teman fulla av våld och lidande, säger Paula.

Stöd via datorn och mobilen

Feministgenerationen har också blivit en trygg plats för dialog. På Facebook tar gruppen emot meddelanden från dem som behöver rådgivning eller stöd.

– Unga tjejer litar på oss, vi är ju unga liksom de. Vi pratar samma språk och förstår deras problem, berättar Paula.

– Att kunna dela kunskap med ungdomar och kvinnor som har varit med om våldsamma situationer är värdefullt. Vi ger dem information om vart de kan vända sig för att till exempel få juridisk rådgivning och stöd, säger Paula.

Feministgenerationen använder sig av "kartor för anmälningar" för att informera kvinnor var de kan få hjälp om de blivit utsatta för våld. De erbjuder också stöd och följer med drabbade kvinnor vid en eventuell polisanmälan. Detta har gett unga kvinnor i förorterna till Teguicalpa nya möjligheter att uppnå rättvisa.

Feministgenerationen ser också en utveckling bland de tjejer som är aktiva i gruppen på sociala medier.

– Vi ser en stor skillnad bland flickorna, innan de gick med i gruppen och nu efteråt. De är väldigt starka i diskussionerna nu. De försvarar sina rättigheter och motiverar andra flickor och unga kvinnor i sina områden att lära sig mer, säger Cristina, koordinator på Feministgenerationen.

För att skydda kvinnorna i projektet publicerar vi inga bilder på dem och använder fingerade namn vid behov.

En grafisk symbol med kvinnotecknet och en kvinnligt kodad hand i mitten som håller en mobiltelefon.

Det här är cyberaktivism

 

  • Honduras är ett av världens farligaste länder för kvinnor. I många utsatta områden kan kvinnor inte lämna hemmet för att delta i aktiviteter eller anmäla våld.
  • Cyberaktivismen föddes som ett sätt att nå dessa kvinnor och även för att nå yngre målgrupper.
  • Projektet använder sociala medier för att nå ut med feministiska budskap och kommunicera med kvinnorna.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.