Diakonia - Människor som förändrar världen

Biståndsdebatten

För dig som vill följa med i biståndsdebatten hittar du här senaste nytt från våra nyhetsbrev om bistånds- och utvecklingsfrågor.

Diakonia har lång erfarenhet av svensk biståndspolitik och av att bedriva påverkansarbete. Utifrån ett rättighetsbaserat arbete och med fokus på en hållbar och samstämmig svensk politik för global utveckling, driver vi bistånds- och utvecklingsfrågorna bland annat i nyhetsbrev till beslutsfattare, journalister och andra intresserade.

Senaste nytt inom bistånds- och utvecklingsdebatten

 • Motioner 2020: Okunskap om bistånd

  Det finns många bra motioner om bistånd. Men att bistånd sällan går till ländernas regeringar saknas det kunskap om.
 • Motioner 2020: Ointresse för hållbart företagande

  Frågan om hållbart företagande tycks inte intressera partierna när det kommer till att skriva motioner. Bara Vänsterpartiet lyfter frågan i sin partimotion.
 • Motioner 2020: Tyst om skatteflykt

  Coronapandemin har satt extra fokus på vikten av att stoppa utflödet av kapital från utvecklingsländer. Ändå tar få av höstens motioner upp frågan.
 • Stort stöd för biståndet

  Majoriteten av svenskarna vill ge fortsatt starkt internationellt stöd genom svenskt bistånd. Det visar en undersökning som Diakonia och tidningen Sändaren låtit Kantar Sifo göra. Av de tillfrågade vill 62 procent behålla eller öka biståndsnivån, medan 29 procent vill se biståndet minska.
 • Vill finansministern verkligen stoppa skatteflykten?

  Löftet om att villkora statligt stöd till åtgärder mot skatteflykt riskerar bli ett slag i luften. Det är obegripligt att finansminister Magdalena Andersson skriver debattartiklar om att stoppa skatteflykt samtidigt som det gång på gång visar sig att finansdepartementet och regeringen har stoppat konkreta EU-förslag.
 • Coronakrisen visar att världen är global

  De som förespråkar ökad nationalism, "Sverige först", minskat internationellt engagemang och sänkt bistånd får i dag fundera en vända till. I vår del av världen är vi oftast förskonade från de dödliga farsoter som ännu plågar stora delar av världen; tuberkulos skördar en och en halv miljon dödsoffer varje år och bland barn under fem år dör årligen en halv miljon i diarréer.
 • Det är inte Sveriges kris

  Det är märkligt att höra svenska ministrar och partiledare säga att vi inte ska tillbaka till den flyktingkris vi hade 2015, och att det viktigaste nu är att ge stöd till Grekland för att skydda EU:s yttre gräns. Det sägs samtidigt som grekiska soldater skjuter på flyktingar. Är verkligen det viktigaste efter slakten på civila i Idlib att hindra att några tusen flyktingar kommer till Europa?
 • Bäst och sämst i utrikespolitiken just nu

  Ett nytt utrikespolitiskt år är igång och som alltid är det mycket som händer, både bra och dåligt. Vi som följer utrikespolitiken tycker ofta att det är på sin plats med både beröm och kritik, och här är några politiker och aktörer jag gärna vill lyfta.
 • Tre önskningar för utrikespolitiken 2020

  Håll biståndsdebatten nyanserad, förstå att transparens är lika med demokrati och låt inte företagen komma undan sitt ansvar för mänskliga rättigheter. Det är vad Diakonia önskar ska återspeglas i utrikespolitiken och utrikesdeklarationen under detta år, skriver Magnus Walan.