Diakonia - Människor som förändrar världen
Flicka sitter vid ett bord och arbetar med lera i olika färger. Tioåriga Zeina Thabet formar leran till en röd orm, sedan skapar hon mat som hon gillar och mat hon inte gillar. Med litteratur och lera tränar sig barnen på att uttrycka sina känslor. Foto:  Iyas Abu Rahmah

Kultur hjälper barnen att tolka  omvärlden

Genom att läsa, leka och berätta historier lär man sig att våga uttrycka sig och tolka världen bättre, även när ens värld är svår att förstå. Tamerinstitutet har gett barn och unga i Palestina tillgång till kultur i över 30 år. På ett bibliotek i Ramallah blir sagostunden till ett utlopp för barnens känslor.

God pizza och äckliga frön

Tioåriga Zeina Thabet jobbar koncentrerat med den färgglada leran hon har framför sig på bordet. Hon delar av den lilla papptallriken med en röd lerorm på mitten för att markera gränsen mellan mat hon gillar och mat hon inte gillar. På ena sidan skapar hon en pizzabit, på den andra en sorts svarta frön som hon inte riktigt vet vad de heter, bara att de är äckliga. 

– Pizzan betyder kärlek och fröna hat, berättar hon, och fortsätter skapa.

Böcker och lera för att uttrycka känslor

Hon och ett tjugotal andra barn i åldrarna sex till elva år sitter vid två långbord i en bibliotekssal i den palestinska staden Ramallah, omgivna av rader av barnböcker från olika länder. De har precis fått i uppgift av bibliotekarien Heba Sae’da att beskriva ord de gillar och inte gillar genom maträtter. Nyss läste Heba sagan om Silly Lily för dem, en flicka som hela tiden råkar säga dumma ord som sen känns obekväma och jobbiga i hennes kropp.
– Ibland säger vi dumma ord till folk utan att tänka efter, men orden är som mat vi inte gillar, de känns inte bra i kroppen, säger Heba till barnen. Tanken med övningen är att barnen ska lära sig mer om hur de vill uttrycka sig och vilka ord de tycker om.

children working with clay

Drömmar och hopp

Sagoläsningen på biblioteket ordnas av Tamerinstitutet, en organisation som bildades 1989 under den första intifadan, det palestinska upproret mot ockupationsmakten Israel. Många universitet och skolor stängdes ner och institutet sprang ur en rörelse för att bevara den palestinska kulturen och litteraturen. De har läskampanjer varje år och ordnar massor av aktiviteter.
– Konst och litteratur är ett bra sätt för barn att utrycka sig själva, sina hopp och drömmar, säger Renad Qubbaj, verksamhetschef för Tamerinstitutet, som har stöttats av Diakonia sedan 1992, med målet att främja barns rättigheter.

Kvinna läser en bok

Förstå livet

För det är så mycket större än att bara läsa en bok. Det handlar om att lära sig att förstå och läsa av livet på en massa olika sätt.
– Vi lever i omständigheter där barnen lider mycket av ockupationen och allt vad den innebär, det är svårt att förstå varför det är så mycket våld och orättvisor. De behöver något utifrån som visar dem sånt som är bra i livet, säger Haneen Khairi, programansvarig på Tamerinstitutet.

Biblioteken en frizon

Runt 80 lokala palestinska bibliotek bildar ett nätverk för Tamers verksamhet, och målet är att göra dem till en frizon för barn och familjer.
– Vi vill att biblioteken ska få vara något unikt. De är inte religiösa och inte statliga utan kan ha en egen roll. De ska vara den tredje platsen efter hemmet och skolan eller jobbet. Dit kan man komma för att läsa, umgås, känna sig som hemma och förändra samhället, säger Haneen Khairi.

Två flickor sitter vid bord och arbetar med lera

Viktigt för flickor

Tamers aktiviteter är öppna för alla barn, men för flickor spelar de en särskilt viktig roll. I Palestina är samhällena traditionella, och flickors rörelsefrihet är ofta begränsad. Men biblioteken ses av många föräldrar som en säker plats att vara på.
– Aktiviteterna och samtalen gör att flickorna får bättre självförtroende och vågar prata för sig. De får större kraft att vara aktiva i sina familjer, de förstår mycket mer om sina rättigheter och kan kommunicera bättre med sina föräldrar om vad de har för behov och önskningar, säger Renad Qubbaj.

Rädd ibland

För Zeina Tabet är Tamers aktiviteter det bästa hon vet. Hon har gått på deras sommarläger, har fått många nya vänner och älskar att rita. Hennes favoritmotiv är att rita ledsna ansikten, för att det är annorlunda, men hon är inte ledsen själv säger hon. Hon tycker att det är härligt att vara barn i Ramallah, samtidigt som hon vet att alla som bor här hade haft det bättre om det inte fanns en ockupation.
– Det kan vara jobbigt ibland, som när de stannar vår bil och så får vi bara stå där och vänta i flera timmar. Men jag tycker om att bo i Ramallah, det är underbart väder och det är som Palestinas hjärta.