En vägg målad som en himmel och hyllor med barnböcker
Personligt

Biblioteket öppnar dörren för barn igen

2022-01-31

Är du en av alla fantastiska människor som bidrog till insamlingen när det var som mörkast i Gaza förra året? Tack!

Kriget dödade och skadade tusentals människor. Sjukhus, skolor och bibliotek förstördes. Det var en stor tragedi, men idag vill jag gärna vilja dela en ljusglimt om vad vi gjort sedan dess med dig.

I Gaza driver Diakonia Barnboksprojektet som stöttar barn som lever mitt i konflikten. Kultur, böcker och bibliotek är enormt viktiga för barn som lever under svåra förutsättningar. Tyvärr förstördes sju bibliotek under kriget. Men nu har de byggts upp igen och vi fick den goda nyheten att de nu är bättre och mer anpassade till barnens behov än tidigare.

Ett exempel på det är biblioteket i Rafah. Det var inte alls barnvänligt innan, med metallhyllor som var farliga för barnen och slitna tråkiga väggar och inredning. Det saknade också bra böcker som utmanade barnens nyfikenhet och fantasi. Kultur, berättelser och fantasi är väldigt viktigt för barn som lever i svåra miljöer. Att skapa och läsa ger nya perspektiv och hjälper barnen att bearbeta svåra upplevelser.

Men nu har det nya biblioteket bland annat en underbart magisk natthimmel och nya spännande böcker. I biblioteket hålls nu kulturaktiviteter och psykosocialt stöd för barn.

Bibliotekets förvandling

Renovering i ett kalt rum
Biblioteket var slitet och smutsigt - och inte alls barnvänligt.
En man på stege målar en vägg som en himmel
Frivilliga ungdomar kom med idén om att renovera och göra det riktigt fint - och la ner sin tid och kreativitet i projektet.
Ett bibliotek med bord och stolar i glada färger och bokhyllor
Färdigt! Färgglada möbler, massor av spännande och utvecklande böcker och så den magiska natthimlen.

Visst är det inspirerande att se bilderna på bibliotekets förändring till ett inbjudande och barnvänligt bibliotek. Det finns alltid hopp.

Vill du ge ännu fler barn möjlighet till kultur, böcker och psykosocialt stöd? Då ska du absolut bli månadsgivare till Diakonia så att vi kan fortsätta utveckla barnboksprojektet.

Text av Julia Gerestrand, kommunikatör på Diakonia

En ung man tittar in i kameran

Wasim Al-Sisi är 23-år och ideellt engagerad i barnboksprojektet. Han beskriver biblioteken så här:

”Jag överdriver inte när jag beskriver bibliotekens strålande charm, för de förändrar och utvecklar besökarnas kreativitet, och gör att deras fantasier kan förvandlas till fysiska, verkliga ljus.”

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.