En kvinna i keps står med armen om fem barn. I bakgrunden syns ett träd och en skolbyggnad.
Colombia

Studera istället för att bära vapen

– I Colombia fortsätter barn och ungdomar rekryteras till väpnade grupper. Våldet är normaliserat och går i arv i generationer. Internatskolan Sol y Esperanza som stöds av Diakonia, ges barnen en annan livsväg.
– Vi vill byta ut vapen och krig mot utbildning och fred, säger skolans rektor Cecilia Cordoba.

Skolan ligger i Sur de Bolivar, en region i Colombia som under lång tid präglats av våld och övergrepp utförda av flera väpnade grupper. Sol och hopp är just det som internatet vill ge till barn som inte kunnat gå i skolan innan.

– Att vara del av en väpnad grupp, att bära vapen, har alltid varit mer lättillgängligt för barn och ungdomar här omkring än att studera, ha böcker och en lärare, säger Cecilia Cordoba. 

Sedan starten 2006 har flera hundra ungdomar tagit studenten från skolan. Och det med hjälp av Diakonias stöd.

– Flera av våra elever har till och med gått vidare till universitetet när de slutat här, berättar Cecilia stolt.

Sol y Esperanza vänder sig särskilt till de barn och ungdomar som riskerar att rekryteras till väpnade grupper.

Se videon om den skola som Diakonia stödjer i Colombia.

Vi ger hopp

En tidigare elev är Guillermo Medina Ortiz, som nu arbetar som koordinator. Han berättar om vardagen för många barn i Colombia. För honom var våldet så normalt att det var först när han kom till internatet som han förstod att det fanns andra sätt att leva.

– Ibland var vägen blockerad av väpnade män och vi kunde se skadade, blödande människor när vi gick till skolan på morgonen. Det låter helt galet men vi blev vana vid det, berättar han.

Man står med barn och kvinna vid bro, skog syns i bakgrunden


– Internatet behövs inte bara för att ge säkerhet åt flera av barnen, en säkerhet som inte finns i deras hembyar. Det ger dem också hopp, hopp om en framtid utan våld, säger Guillermo.

Själv kom han tillbaka till skolan som koordinator för att ge tillbaka lite efter ha fått så mycket. Tacksam för att skolan gav honom en annan framtid än den i hans hemby, full av väpnade aktörer och droghandel.

– Jag vill aldrig mer se barn delta i krig, säger Guillermo.

En flicka berättar att hon bott på internatet i två år. Det har förändrat hennes liv. Hennes pappa mördades av paramilitärer precis innan hon kom till internatet.

– Alla har vi lidit av kriget, säger hon. Nu vill vi bara att det ska ta slut.

Fyra ungdomar står vid slutet av en gul bro. Bakom bron syns olika byggnader.

Trots att ett fredsavtal skrevs 2016 i Colombia har freden inte kommit till stora delar av landet. Många områden fortsätter kontrolleras av väpnade grupper och många ungdomar rekryteras nu för att sälja droger eller utföra våldsbrott åt kriminella gäng. På landsbygden är det fortfarande många barn som inte går i skolan.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.