En mamma, ett barn och en pappa sitter tillsammans. Bakom dom syns låga byggnader och träd.
Här finns vi

Thailand

Visste du att det bor över 68 olika minoritetsgrupper i Thailand? Många av dessa grupper saknar juridisk status och tillgång till utbildning, arbete och sjukvård. För dem är risken att bli offer för människohandel särskilt stor. Diakonia jobbar för att alla människor ska ha rätt till medborgarskap.

Minoritetsfolkens rättigheter i fokus

I norra Thailand är fattigdomen utbredd, speciellt bland minoritetsfolken. Många riskerar att utnyttjas under slavliknande förhållanden i tunga arbeten, eller i den thailändska prostitutionen. Diakonia arbetar för att upptäcka nya fall av trafficking och förhindra dem. Vi sätter också upp nödbostäder, där de som drabbats av människohandel erbjuds boende, terapi och sjukvård.  

Kunskap är en viktig del i arbetet. Därför jobbar vi med att utbilda människor så att de blir medvetna om sina rättigheter. På kunskapscentren lär sig människor att skydda sig mot att bli utnyttjade eller diskriminerade. Där kan de som inte har medborgarskap också få juridisk hjälp. 

Genom Diakonias arbete har många tidigare statslösa fått thailändskt medborgarskap eller juridisk status. Det innebär att de kan arbeta och att barnen får gå i skolan. Risken att utnyttjas eller diskrimineras minskar. Det ger möjlighet till ett värdigt liv helt enkelt! 

Ung kvinna i lila t-shirt och jeans sitter i en hängmatta. Bakom henne syns en grunden av en byggnad.

Som en fågel i bur

Thailand är inte ett land som främst förknippas med flyktingar. Men i norra delen, nära gränsen till Myanmar bor tusentals människor i flyktingläger. De flesta av dem är papperslösa och mer eller mindre instängda i lägren. Många unga riskerar också att bli offer för människohandel eller sexuell exploatering.
– Jag känner mig som en fågel i en bur. Om ni låste upp den skulle jag flyga iväg! säger 20-åriga Ella.
Diakonia driver ett projekt i regionen för att hjälpa migranter som Ella.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.