En leende kvinna står i dörröppningen till ett rosa hus. Bredvid henne står ett barn.
Här finns vi

Nicaragua

Diakonias landskontor i Nicaragua tvingades stänga 2021, på grund av ett beslut av den nicaraguanska regeringen. Nedstängningen av vår verksamhet kommer att slå hårt mot de mest utsatta människorna i Nicaragua, såsom kvinnor och ungdomar från urfolk på den karibiska kusten, såväl som samhällen på landsbygden, som nu förlorar stödet från Diakonia.

Diakonia tvingas lämna Nicaragua

Den 16 augusti 2021 beordrade den nicaraguanska regeringen Diakonia att stänga vårt kontor och lämna landet omedelbart. Beskedet kom som en del av den våg av nedstängningar av organisationer som regeringen har beslutat om under de senaste åren.

Diakonia har arbetat i Nicaragua i över 40 år. Under de senaste fem åren har vi arbetat direkt med över 28 000 människor genom projekt i småföretagande och odlingsmetoder. Tack vare vårt stöd har familjerna kunnat förbättra sin ekonomiska situation.

Regeringens beslut att stoppa Diakonias arbete slår hårt mot de allra mest utsatta i Nicaragua. Det handlar om kvinnor, ungdomar på landsbygden och om urfolk på den karibiska kusten, där Diakonia har varit en av få internationella organisationer som har haft verksamhet.

Den humanitära situationen i Nicaragua är allvarlig. Landet har drabbats hårt av coronapandemin, men lever också med följderna av de svåra orkaner som drog fram över landet under 2020. Orkanerna förstörde infrastruktur, ökade fattigdomen och påverkar fortfarande människors tillgång till grundläggande nödvändigheter.

Att tvingas lämna landet i detta skede är tungt. Vi gör nu allt vi kan för att kunna fortsätta att stötta de människor och organisationer i Nicaragua som vi har arbetat med under så lång tid, och som vi bär med oss i våra hjärtan.

Glad flickor i en halvcirkel

Mänskliga rättigheter gäller alla

Vi slutar aldrig kämpa för en värld där rättvisa och jämställdhet inte bara är en möjlighet, utan en verklighet.

De mänskliga rättigheterna gäller alla. Oavsett vem du är, var du bor eller vad du tror på. Men det är bara när människor känner till och kan kräva sina rättigheter som de blir på riktigt.

Diakonias projekt för mänskliga rättigheter arbetar på flera nivåer i samhället. För en hållbar förändring.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.