Mamma står leende med armarna om sina två barn
Här finns vi

Kenya

I Kenya skapar klimatförändringen nya utmaningar för människor. Torka och översvämningar förstör skördar och lämnar människor utan försörjning. Vägen framåt är hållbart jordbruk som klarar opålitligt väder. Diakonia arbetar därför med utbildning för bönder i nya jordbrukstekniker.

Mat betyder mer än mätta magar

Genom att använda smarta metoder, till exempel att samla regnvatten och plantera i gropar, ökar skördarna med flera hundra procent.

Att ha mat på bordet betyder så mycket mer än att mätta sin familj. Det minskar risken för barnäktenskap, eftersom fattigdom ofta pressar familjer att gifta bort döttrar. Mäns våld i hemmet minskar också, eftersom ekonomisk trygghet förebygger konflikter inom familjen.

Diakonia arbetar även med påverkan för att Kenya ska ha strategier på plats som gör det möjligt att hantera klimatförändringarna på lång sikt. Och när människor utbildas kan de även engagera sig i att skapa andra positiva förändringar. Ett exempel är att deltagare i Diakonias projekt lyckades få kommunen att rusta upp en viktig väg. Nu kan de enklare sälja sina produkter på marknaden. De lyckades även få en färskvattentank på 10 000 liter som nu ger dem, och inte mindre än fyra skolor rent vatten! Resultaten är ett tydligt exempel på hur Diakonias samarbeten skapar förändring som håller på lång sikt.

En man vid sina odlingar

Från boskapstjuv till bonde

I östra Kenya, har Diakonia bjudit in boskapstjuvar till samtal. Den lite annorlunda aktiviteten har förändrat inte bara tjuvarnas liv, utan hela samhället de lever i. För Namwona, som deltar i projektet, har det inneburit ett nytt liv. Och för området, som drabbas hårt av torka och varmare klimat, är förändring livsnödvändigt.

 

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.