Diakonia - Människor som förändrar världen
Stadsodlingen säkrar både tillgången till mat och ger möjlighet till avkoppling under karantänen.

Odlingen ger både mat och tröst

– Odlingen har hjälpt mig att vara positiv, trots det som händer just nu. Det är skönt att kunna koppla bort allt för en stund och känna jorden mellan fingrarna, säger Frelin Pineda som deltagit i en kurs i stadsodling.

Sedan mitten av mars i år har Honduras infört strikta utegångsförbud på grund av coronapandemin.

Det har påverkat arbetet för våra samarbetsorganisationer och i Honduras började organisationen Comisión de acción social menonita,CASM, tidigt att hitta nya former för sitt arbete. CASM,  som arbetar för att  främja ekologisk och hållbar odling som ett sätt att förbättra människors levnadsvillkor på landsbygden, uppmärksammade att livet blev särskilt svårt för människor i städerna. 

– Många familjer lever ur hand i mun och har svårt att försörja sig när utegångsförbudet hindrar dem från att arbeta. I städerna konsumerar vi, men producerar ingenting, så många saknade mat för dagen, berättar Edy Mendez, koordinator på CASM.

Organisationen startade en onlinekurs i stadsodling med fokus på snabbväxande grödor som går att skörda snabbt.

– Vi såg också att det fanns ett behov av att engagera sig i någonting. Människor blev frustrerade och deprimerade av att vara instängda. Många var också stressade över den ekonomiska situationen. Kursen fungerade därför även som ett emotionellt stöd.

Odlar många sorters grödor

 Silvia Carolina Ramirez, en av deltagarna, är sömmerska och har en egen verkstad. När vi pratas vid på videosamtal visar hon upp sin trädgård.

– Det har varit jätteviktigt för mig att kunna ta en paus mitt i allt. Gå ut i trädgården och bara sitta här och andas. Innan odlade jag bara lite senapsplantor. Nu har jag allt möjligt och jag vill fortsätta odla flera saker. Kan du tänka dig att jag i morse skördade tio gurkor, säger hon och skrattar.

En annan deltagare, Londin Velazquez, berättar att många fått det svårt ekonomiskt under karantänen. Han har familjemedlemmar som förlorat sina arbeten och som måste hitta nya sätt att försörja sig.

– De första dagarna var väldigt jobbiga för min familj. Det var många planer som fick skjutas på framtiden.  Nu har vi vant oss. Odlingen har gett oss hopp och ett projekt att engagera oss i tillsammans. Det har varit väldigt positivt, säger han.

Peppar varandra att inte ge upp

Över 100 personer i blandade åldrar deltog i stadsodlingskursen. Alla kunde inte vara med eftersom de saknade tillräckligt bra internet, men en chattgrupp skapades där alla deltagare fick den information de behövde. Chatten fungerade också som stöd om någon hade problem med ohyra eller inte fick plantorna att växa.

– Det har varit väldigt fint att se solidariteten i gruppen. Deltagarna delar erfarenheter och stöttar varandra. De skickar bilder på sina grödor och på mat de gör av grönsakerna. När någon misslyckas med odlingen, har alla uppmuntrat i chatten, berättar MaryEly Arriaga som arbetar på CASM.

Londin berättar att han till en början hade svårt att få plantorna att växa.

– Jag blev besviken och tänkte att det här kanske inte är för mig. Men de andra peppade mig och efter ett andra försök så funkade det.

Nu har trädgården blivit hans oas där hela familjen spenderar många timmar tillsammans.  

– Ibland har vi picknick. Vi lyssnar på fåglarna och låtsas att vi är i nån stor park någonstans. Det ger ro. Vi lagar bättre mat nu och vi dricker mycket juice på ingefära, spenat och så. För att hålla oss friska.