Diakonia - Människor som förändrar världen

"Naturen är vår bästa vän"

I La Cuchilla, i bergen i norra Honduras har en grupp jordbrukare samlats. De har alla deltagit i Diakonias samarbetsorganisationer OCDIH och CASM:s kurser i ekologiskt jordbruk och nu är det dags att dela med sig av sina erfarenheter och nya idéer de fått sen sist. På så vis fortsätter lärandet.

– Kolla vad jag har med mig, säger Abel Ramos och visar upp några perfekt mogna apelsiner.

– Om du planterar ett apelsinträd och tar väl hand om det kan du efter två år skörda apelsiner och göra naturlig juice full av naturliga vitaminer, säger han när påsen med apelsiner skickas runt mellan deltagarna.

De smakar ljuvligt.

José Hermogenes Garcia som är dagens värd bjuder alla på frukost: hembakat bröd och bönor från sin odling. När alla har ätit klart börjar presentationerna. Deltagare berättar om sina projekt. Någon har byggt en vattentank och kan nu vattna sina växter även under torkan. En annan visar hur hon odlat sina grönsaker i växelodling, för att inte utarma jorden. En tredje har med ett naturligt bekämpningsmedel som han entusiastiskt visar upp. Alla antecknar flitigt och stöttar om någon berättar om en svårighet.

Jose Hermogenes Garcia deltar i odlingsprojektets utbyten.


Abel berättar att han fått hjälp att bygga ett system för att omvandla gödsel till biogas. På så sätt påverkas inte miljön lika mycket.

– Miljön är vår bästa vän, men vi behandlar den ofta som om den vore vår värsta fiende. Vi kan inte fortsätta använda så mycket kemikalier i jordbruket, det skapar sjukdomar hos såväl djur som människor, menar han.

Projektet i ekologisk odling startades av Diakonias båda samarbetsorganisationer OCDIH och CASM år 2016 och har implementerats i två olika områden i Honduras.

Nu träffas gruppen en gång i månaden för att utbyta idéer och kunskap. Tanken är att stötta varandra. Genom att använda växelodling har 161 familjer kunnat förbättra sin kost genom att odla grödor som passar klimatet och som kan skördas i perioder. Familjerna har också lyckats anpassa sig till de ökade miljöproblem som existerar i området genom att skapa system för att inte utarma jorden, ta vara på vatten under regnperioden och omvandla gödsel till biogas.

– Många av de här idéerna om hur vi kan arbeta med jorden hade vi sen innan men vi behövde mer kunskap och en push för att implementera dem. Projektet har hjälp oss med det, säger Abel.

Efter presentationerna visar José stolt upp sin odling. Han har alla möjliga grödor. Bland annat, tomater, jordnötter, kaffe och en rad tropiska frukter.

– Mina grannar retade mig när jag började odla ekologiskt för det tar längre tid för grödorna att växa eftersom inga kemikalier används. De frågade varför jag envisades med det när det inte är lika lukrativt. De skulle se min odling nu, säger han och skrattar.