Diakonia - Människor som förändrar världen
Loy med sina två hundar Loy grundade organiationen Center For Girls som arbetar med att utbilda om unga flickors rättigheter, här är hon tillsammans med sina två hundar.

Loy är inte längre rädd för någonting

Loy var bara tolv år gammal när hon tvingades sluta studera och börja arbeta. – Jag känner att jag förlorade min barndom. Det var därför jag startade Center For Girls när jag blev vuxen. För att inga andra unga tjejer skulle råka ut för samma sak.

Loy föddes in i en kultur som favoriserar män. I byn i norra Thailand där hon växte upp ansågs högstadiet inte vara nödvändigt för tjejer – de skulle ju ändå gifta sig och skaffa barn. Så när hon var tolv år gammal skickades hon att ta hand om sin lärares barn i stället för att få fortsätta i skolan. Men Loy är envis. Hennes dröm var att bli socialarbetare och hon sökte sig till en alternativ skola, avslutade sin utbildning och ställde in siktet på universitetet. Trots att hon inte fick någon hjälp av sin familj lyckades hon ändå ta sin examen och grundade 22 år gammal Center for Girls, som Diakonia stöttar.

Barnarbete och tvång var vanligt

Det som fick hennes liv att ändra riktning i tonåren var kontakten med organisationen Thai Women’s Foundation, TWF. Organisationen genomförde en enkätundersökning bland ungdomar i hennes by. Undersökningen visade att många flickor tvingades gifta sig i mycket ung ålder och att barnarbete var vanligt.

TWF behövde volontärer för att genomföra ett projekt som tog itu med de problemen och Loy var den perfekta kandidaten. Hon utbildades på teman som barns rättigheter, utsatthet och att skydda barn. Sedan utbildade hon i sin tur flickor och kvinnor under en tvåårsperiod.

- Jag var väldigt stolt över att jag kunde skydda unga flickor från att utnyttjas. När projektet tog slut, kände jag att jag inte kunde sluta, jag var tvungen att fortsätta hjälpa barn.

Center For Girls arbetar bland annat med utbildning.

Loy som då hunnit fylla 22, grundade nu organisationen Center For Girls, CFG, med hjälp av en mindre donation från UNICEF och råd från TWF.

- Det är som ett ärr i själen att jag inte fick de här möjligheterna när jag växte upp bara för att jag var flicka. Jag ser mig själv som tolvåring, hur jag var tvungen att arbeta och inte hade någon möjlighet att plugga. Jag undrar vart min barndom tog vägen, varför fick jag inte leka och vara med min familj, säger hon märkbart rörd.

- Jag vill bara att inga andra unga flickor ska utsättas för samma sak, fortsätter hon.

Från en anställd till tio

Så det är kanske logiskt att CFGs första projekt handlade om att motverka utnyttjande av barn genom information, utbildning och rådgivning till barn i riskzonen.

Det var tjugo år sedan och sedan dess har CFG vuxit från att ha en anställd (Loy själv) till att ha över tio anställda och ett tjugotal volontärer som tillsammans har hjälpt nära 10 000 personer att undvika utnyttjande och övergrepp.

- När jag var ung drömde jag om att bli socialarbetare men fick ingen möjlighet till det. Men nu när jag tittar tillbaka på liv, känner jag att drömmen ändå har uppfyllts och att det var meningen att jag skulle bli en ledare. Nu kommer jag att fortsätta hjälpa unga tjejer. Jag känner mig stark, jag är inte rädd för någonting, säger Loy.