Diakonia - Människor som förändrar världen
Luphia Mtonga Luphia Mtonga (i orange jacka) tillsammans med sin familj, vänner och ytterligare en förkämpe (mannen i blå skjorta).

"Jag var en sträng man förut"

Könsbaserat våld är ingen kvinnofråga – det vet många av männen i Insiza District i sydvästra Zimbabwe, där det numera finns gott om manliga förkämpar för jämställdhet. Luphia Mtonga är en av dem, och hans liv har förändrats på kuppen. – Nu tycker min fru och mina barn om mig, säger han.

Han är folkvald representant för sitt område och varje gång det är möte med distriktsrådet får Luphia Mtonga 20 minuter i början för att prata om hur män kan välja att låta bli att slå sin fru och sina barn, och i stället lära sig att respektera dem. 

– I min roll kan jag prata med alla – kyrkliga ledare, män, kvinnor, gamla och unga. Jag vill vara en förebild för hur man kan leva med andra människor. Män slåss mycket i det här området och många har slagit sina fruar så att äktenskapen slutar i skilsmässa, det måste förändras, säger han.

På gården i Insiza där Luphia Mtongas stora familj bor är det ingen tvekan om vem som bestämmer. Innan Luphia dyker upp är det ingen som vill säga något viktigt över huvud taget. Det blir småprat på gårdsplanen och det bjuds på sockerrör och majs från de intilliggande fälten. Barnen i familjen springer runt tillsammans med hönsen under klädlinan med färgglada plagg som hänger tvärs över den rödbruna gårdsplanen. 

Lärt sig respektera sin fru 

Mannen som till slut dyker upp är hjärtlig och genuint lycklig över att få dela med sig av de insikter han har gjort de senaste åren. Han är en förändrad man, säger han, och allt beror på att han har lärt sig att respektera sin fru och sina barn i stället för att disciplinera dem.
– Jag var en sträng man förut. Jag brukade vara väldigt sträng mot min familj, men det har förändrats totalt. Nu pratar vi med varandra i stället.

Han tar ett exempel från samma dag:
–  Jag sa till barnen i morse att de skulle nacka två hönor till middagen, att de skulle göra det direkt. Men de gjorde det inte förrän nu på eftermiddagen! Hade det här varit förut, innan jag förändrades, då hade det betytt krig! Jag hade blivit så arg. Nu pratar jag med dem i stället och diskuterar varför det blev så.

Vad säger barnen?
– De säger ”pappa, du är en förändrad man, du lyssnar på oss”. Jag har en lycklig och hälsosam familj.

En av 50-talet förkämpar

Luphia Mtonga är en av runt 50 manliga förkämpar i trakten, de har blivit utbildade av Diakonias samarbetsorganisation Emtonjeni Women’s Forum, EWF, som jobbar med förebyggande insatser mot könsbaserat våld. Organisationens grundtanke är att genom att jobba med alla i familjen för att komma till rätta med problemen. Insatserna varierar från väldigt konkreta – som juridisk hjälp till misshandlade kvinnor och ekonomisk hjälp vid skilsmässa, till mer systematiska – där kvinnor får lära sig om sina rättigheter och gå utbildningar i att vara en stödfunktion till andra som har drabbats och att männen får lära sig just att de inte behöver slå för att bevara sin maskulinitet eller makt.
– Det är väldigt vanligt med könsbaserat våld här. Det är förklätt till norm även för kvinnorna, ”om han inte slår mig älskar han mig inte”, och många män är övertygade om att kvinnor går att disciplinera. Det leder till mycket skador och många förlorade liv, säger Sikhathele Matambo, som är föreståndare för EWF.

På liv och död

De manliga förkämparnas främsta uppdrag är helt enkelt att lära andra män hur jämställda relationer fungerar, och visa att alla i familjen vinner på det. Luphia Mtonga har stött på en hel del motstånd från andra män, det är alltid svårt i början, säger han.
– Många män motsätter sig det här. De säger att det är afrikansk kultur att slå frun och barnen och att vara sträng. Man tycker att kvinnan är en del av mannen, och ska göra precis som han vill. Men vi män behöver förstå är att kvinnan är en egen person, och att vi måste fråga vad hon vill och mår bra av.
Lite i taget accepterar männen vad Luphia Mtonga och de andra förkämparna säger, och gradvis förändras samhället och liv räddas.
– Att män blir engagerade i de här frågorna har att göra med liv och död, folk mördades förut, både män och kvinnor. Jag ser stor förändring i människors attityd, de vill prata i stället för att slåss.