Diakonia - Människor som förändrar världen
Hortense Nzinga är en av kvinnorna som deltagit i jordbruksprojektet i Menkao i Kongo. Hortense Nzinga är en av kvinnorna som deltagit i jordbruksprojektet i Menkao i Kongo.

”Nu kan vi bidra till att utveckla vårt land”

Hortense Nzinga bor i Menkao, en bit utanför Kongos huvudstad Kinshasa. Hon är en av kvinnorna som tagit del av Diakonias jordbruksprojekt. Och berättar om vad som händer när kvinnorna får tillgång till pengar. Då ändras allt.

Hortense har fem barn: 15, 5, 4, 3 och 2 år gamla. Hon bor tillsammans med dem och sin man.
- Vårt hus är i dåligt skick och vi har ingen möjlighet att renovera. Vi behöver tak och tegel och cement.

Vill odla för att sälja

Familjen har en liten plätt mark en bra bit bort.
- Det är svårt att få livet att gå ihop. Vi är kvinnliga jordbrukare, vi är fattiga. Vi har små fält som kräver hårt kroppsarbete. Vi skulle behöva mer mark, så att vi kan odla för att sälja och få möjlighet att betala barnens skolavgifter, säger hon.

Genom Diakonias och samarbetsorganisationen Conafeds projekt har Hortense deltagit i tre kurser.
- De handlar om jordbruk anpassat till specifika grödor, och hur man arbetar på fälten, hur man kan sälja och hur man kan planera ekonomin. Vi har lärt oss mycket, säger hon och fortsätter;

- Dessutom bad vi om att få hjälp med arbetet istället för att få verktyg. Det är väldigt hårt att bruka jorden för hand. Därför fick vi hjälp att hyra en traktor. Och istället för frön har vi fått sticklingar för att odla maniok. Vi kommer att plantera i november. Vi väntar fortfarande på regnet, säger hon.

Fått högre status

Genom projektet får Hortense också möjlighet att förbättra hemmet.
- Vi får hjälp att försörja oss själva, och kan då skicka barnen till skolan, laga mat så att det räcker till familjen, och ge grundläggande hälsovård för barnen.

Hortense känner också att hon genom projektet har fått högre status bland de män som förut har sett henne och andra kvinnor som värdelösa.
- Vi har inte haft möjlighet att ta ansvar, för vi har inte haft resurser. De lokala makthavarna har sett oss som värdelösa. Men nu när de ser att vi har tillgång till pengar ser männen vårt värde. Nu kan vi bidra till att utveckla vårt land.