En kvinna med ett barn i famnen ser in i kameran och ler.
Nyhet

Vintern är kall i Ukraina

2022-12-07

För första gången på länge är människor i Europa rädda för vintern. Medan vi i Sverige håller koll på det höga elpriset, är situationen i östra Ukraina riktigt dramatisk.

Kriget har förstört infrastruktur i många områden vilket gjort att mer än 650 000 människor står utan tillgång till el och gas i Ukraina. Miljontals människor bor i hus utan tillräcklig isolering eller tillgång till värme. Till råga på allt är de konfliktdrabbade provinserna i öst också de kallaste i landet, temperaturen kryper inte sällan under – 20 grader.

Tetiana (22) och hennes dotter Sofia flydde från sin ockuperade by i Zaporizhia i april. De har fått lov att bo i ett ödehus gratis mot att de betalar elräkningarna. Men vintern kommer. Sofia växer och hon behöver varma kläder. Huset saknar värmesystem och behöver därför värmas med kol eller ved, som kostar pengar. Utan inkomst är vintern livsfarlig för den lilla familjen.

Att ge människor möjlighet att hålla sig varma är helt avgörande just nu. Diakonias samarbetsorganisationer inom Act arbetar i Ukraina, med fokus på värme och mat för att klara vintern. William Timms, Grant Manager, förklarar:

– Vi kommer att dela ut 1 150 vinterpaket som innehåller isoleringsmaterial och kaminer. Människor vars hem har skadats kommer också att få grundläggande reparationssatser. Och i våra mottagningscenter för internflyktingar delar vi ut sovsäckar och varma kläder.

Ge en gåva som värmer

Du kan vara med och rädda liv

Närbild av ett tänt stearinljus

Personligt

I skenet av ett stearinljus

”Jag läste nyligen en text från Dániel, en av mina kollegor som arbetar på plats inne i Ukraina. När jag kom till sista meningen kändes det som att någon slog mig hårt i magen. De löd: ’Denna artikel skrevs i skenet av ett stearinljus’.”

Ukraina går mot en kall och mörk vinter. Julia Gerestrand, insamlingsansvarig på Diakonia, skriver om att avsaknad av el och vatten är det nya normala i Ukraina.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.