Bild på Meryl Streep framför säkerhetsboxar
Nyhet

"The Laundromat" – Meryl Streep i ny film om global skatteflykt

2019-09-09

The Laundromat – med skådespelarna Meryl Streep, Gary Oldman och Antonio Banderas i huvudrollerna – handlar om den globala skatteflyktsskandalen Panama Papers som blev förstasidesnyheter världen över 2016. Diakonia arbetar med frågor kring skatteflykt eftersom den berövar människor ekonomisk och social utveckling.

The Laundromat är en svart komedi där Oscarsbelönade Meryl Streep spelar änkan Ellen Martin som utreder ett försäkringsbedrägeri i samband med sin makes död. Härvan leder henne till Panamá City och advokatbyrån Mossack Fonseca. Genom obskyra affärsupplägg hjälper byrån högt uppsatta politiker, kändisar, kriminella och bolag runt om i världen att hemlighålla tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag och komma undan skatt.

Dokumenten avslöjade global skatteflykt

Manuset bygger på den skatteflyktsskandal som avslöjades i april 2016 när det internationella konsortiet av journalister (ICIJ) släppte Panama Papers och avslöjade den ditintills största läckan på över 11 miljoner dokument kopplade till juristfirman Mossack Fonseca.

Informationen fick ICIJ kännedom om genom att en anonym visselblåsare tipsade journalister på den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. I ett samarbete som kom att involvera över 350 journalister i 80 länder avslöjades en smutsig offshore industri som politiker misslyckats med att reglera.

ICIJ:s avslöjande om Panama Papers vann det prestigefyllda Pulitzerpriset 2017. I Sverige deltog journalisterna Joachim Dyfvermark och Sven Bergman i granskningen av Panamadokumenten på SVT:s Uppdrag granskning.

Pågående efterarbete

Panama Papers ledde bland annat till att Islands och Pakistans premiärministrar tvingades att avgå efter att ha pekats ut i läckan. Ledningen i Mossack Fonseca anklagades för penningtvätt och firman lades ner. Efter avslöjandet har skattemyndigheter i tjugotvå länder, däribland Sverige, krävt tillbaka sammantaget 1.2 miljarder dollar och flera undersökningar pågår fortfarande.

Skandaler visar smutsigt hemlighetsmakeri

Läckor och grävande journalistik som avslöjat skatteflykt, penningtvätt och korruption i global skala har duggat tätt de senaste åren – avslöjanden som även pekat ut svenska storbanker. Panama Papers följdes ett år senare av Paradise Papers, en ännu större dokumentläcka som visade hur multinationella företag minimerade skatten med hjälp av slutna skatteparadis och hemliga upplägg. Sedan tidigare hade Lux Leaks 2014, tack vare visselblåsare, visat hur exempelvis McDonalds, Ikea och Pepsi minimerat skatten genom hemliga skattesystem, i vissa fall till så lite som en procent av vinsten.

Visselblåsare och grävande journalister får ofta betala ett alldeles för högt pris för sitt arbete. Journalisten Daphne Caruana Galizia som arbetade med Panama Papers, dödades av en bilbomb på Malta samma år. I samband med premiären av filmen the Laundromat uppmärksammade Meryl Streep journalisternas och särskilt Daphnes viktiga arbete och mod: "Folk dör bokstavligen för att få ut sanningen."

Skatteflykt möjliggörs av slutna skatteparadis och brist på insyn i multinationella företags verksamhet. Världens länder förlorar varje år över 500 miljarder dollar i skatteintäkter på grund av multinationella företags skatteflykt, som sker inom lagens ramar.

Fattiga människor drabbas hårdast

Vi är alla förlorare när skattemedel försvinner och statens pengar inte räcker till sociala trygghetssystem. Men de som lever i fattigdom drabbas hårdast och särskilt kvinnor som utgör merparten av världens fattiga. Oftast är det också kvinnorna som står för gratistjänster som vård av anhöriga eller barnomsorg på bekostnad av avlönat arbete eller skolgång, när det saknas resurser för dessa tjänster.

Vi kräver ökad öppenhet och ledarskap

Diakonia har arbetat med frågor kring skatteflykt sedan 2008. Vi har uppmanat Sveriges och EU:s regeringar att vidta åtgärder för ett mer transparent finansiellt system.

I vår rapport Tax Games från 2017 (tillägnad den mördade journalisten Daphne Caruana Galizia) betygsätter vi arton europeiska länders politik kopplat till företags och individers skatteflykt. Enligt rapporten blockerar Sverige de försök som görs för att få till stånd gemensamma EU-regler för att få insyn i multinationella företags verksamhet, så kallad offentlig land-för-land-rapportering.

Några av de åtgärder vi arbetar för är:


    Tre kvinnor sitter vid bord och bokför pengar de lånar till varandra.

    Global skatteflykt

    Skatteflykten hindrar utveckling

    Diakonia arbetar för att den globala skatteflykten stoppas och att pengarna i stället investeras i en långsiktigt hållbar utveckling som främjar jämställdhet. Varje år försvinner mer pengar ut ur många fattiga länder genom att företag inte betalar skatt än vad länderna får i bistånd – pengar som hade kunnat hjälpa människor ur fattigdom.

    Följ biståndsdebatten!

    Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
    Man utvinner guld i flodskreva