genrebild-skatteflykt
Debatt

Sverige – ge extrapengarna vidare!

2021-10-29

Den reservvaluta som Internationella valutafonden nu har delat ut för att stötta upp i kristider hamnar främst i rika länder. Sverige bör ge vidare minst 75 procent av sin andel till fattiga och tungt skuldsatta länder, skriver Diakonia, ACT Svenska kyrkan och Rädda Barnen i ett öppet brev till riksbankchef Stefan Ingves.

I augusti fattade Internationella valutafonden beslut om att utfärda så kallade särskilda dragningsrätter (Special Drawing Rights, SDR) om totalt 650 miljarder amerikanska dollar till sina medlemsstater. Särskilda dragningsrätter är en slags reservvaluta som IMF kan utfärda i kristider, det skedde senast i samband med finanskrisen 2008. Även om det är ett historiskt viktigt beslut och en ansenlig summa, är det långt ifrån tillräckligt i många delar av världen och  folkrörelser uppmanade IMF att utfärda särskilda dragningsrätter på minst tretusen miljarder USD innan beslutet togs.

Bara tre procent

Tilldelningen av SDR baseras på den del som ett land har i Internationella valutafonden. Det leder till att merparten av pengarna går till rika länder, som har en större del i IMF, inte de fattigaste och mest behövande.  Av de 650 miljarderna får låginkomstländer endast tre procent, 21 miljarder dollar, trots att de har drabbats hårdast av pandemin. Men det är upp till varje land att skänka vidare sin andel till mer behövande fattiga och tungt skuldsatta länder. Chefen för IMF, Kristalina Georgieva, har uppmanat medlemmar att skänka vidare sina andelar av reservvalutan till de länder som är mer behövande.

I ett brev till Riksbankschefen Stefan Ingves uppmanar nu Diakonia, ACT Svenska Kyrkan och Rädda Barnen Sverige att skänka bort minst sjuttiofem procent av den reservvaluta som Sverige tilldelats av IMF, till de mest utsatta och sårbara länderna.

Mer om vad särskilda dragningsrätter är och hur tilldelningen sker kan du läsa här.

Läs hela brevet

genrebild-skatteflykt
Brev till Stefan Ingves


Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva
Kvinna står mitt i sin odling

Effektivt bistånd

Hållbart bistånd av hög kvalitet

Ett effektivt bistånd med hållbart resultat gynnar människor som lever i fattigdom och förtryck. Rika länder har ett extra stort ansvar att bidra till att utrota fattigdomen.