Man sitter på huk vid cykel
Nyhet

Stephan Wilson cyklar för Världens Barn

2021-08-31

Helgen den 3-4 september cyklar tv-profilen och hälsoinspiratören Stephan Wilson en egen variant av Vätternrundan för insamlingskampanjen Världens Barn tillsammans Diakonia.
– Det kommer inte att gå fort. Troligtvis blir det världens långsammaste Vätternrunda, men det finns inte på världskartan att jag ger upp.

Årets upplaga av världens största motionslopp på cykel är coronaanpassat, och när Vätternrundan går av stapeln helgen den 3 och 4 september finns möjligheten att göra en egen variant på hemmaplan. Det har tv-profilen Stephan Wilson tagit fasta på när han cyklar sin egen Vätternrunda tillsammans med Diakonia för insamlingskampanjen Världens Barn.

Stephans sträcka kommer att gå från Upplands Väsby utanför Stockholm, via Uppsala upp till Gävle, och på vägen tillbaka stannar han även till i Tierp. Cykeln är utrustad med korgar både fram och bak och med sig har han världens kanske största insamlingsbössa och en megafon. Längs vägen hoppas han kunna utmana dem han möter att samla in pengar.
– Alla barn har rätt till ett liv fritt från fattigdom, ojämlikhet och förtryck. Tyvärr ser inte världen ut så. Men vi har alla en möjlighet att bidra till en bättre värld. Varje initiativ räknas och tillsammans kan vi göra skillnad. Därför är jag så glad över att få göra denna satsning ihop med Diakonia för Världens Barn, säger Stephan Wilson.

Läker genom leken

Pengarna som samlas in går bland annat till Diakonias barnrättsprojekt i Libanon, där tusentals barn lever under svåra förhållanden i flyktingläger.
– Diakonias center i utkanten av Beirut erbjuder barnen en fristad mitt i utsattheten. Många av barnen lever med stora trauman som de får hjälp att bearbeta genom lekterapi. Det är en trygg plats där får barn vara barn. Det gör livsviktig skillnad och ger framtidshopp, berättar Gabriella Riddez, som är projektledare för Världens Barnkampanjen på Diakonia. 

En flicka håller upp en teckning

Så funkar barnrättsprojektet

Ett tryggt rum mitt i utsattheten

Till lägren i utkanten av Beirut har många flyktingar tagit sin tillflykt. Det är trångt och ont om arbeten och många barn tvingas ut på gatorna för att hjälpa till med försörjningen.

Barnrättsprojektet är ljuspunkten för områdets barn, här finns hopp och möjlighet till utveckling.

 

"Cyklar för något större"

Stephan Wilson är välkänd bland barnfamiljer som programledare för bland annat Bolibompa, Lilla Aktuellt och Lilla Sportspegeln och har nominerats flera gånger i kategorin bästa programledare i Kristallen-galan. Men kanske är han mest känd för succéserien ”Stephan på glid” som fick en miljon tittare att följa hans resa från stapplande skidamatör till självklar Vasaloppsåkare. När Stephan går i mål i Upplands Väsby på lördag har han också genomfört sin fjärde svenska klassiker.
– Men den här gången cyklar jag inte bara för mig själv utan för något större. Jag känner mig otroligt taggad, säger han.

Ett tv-team följer Stephan Wilson de dryga 30 milen och hur det går kommer att visas i Stephans och i Diakonias sociala medier, liksom i den direktsända Världens Barn-galan i SVT1 den 1 oktober.

Fakta om Världens barn-kampanjen
Världens Barn är Radiohjälpens största insamlingskampanj med ett årligt samarbete mellan 13 civilsamhällesorganisationer, Sveriges Television, Sveriges Radio P4, samt ett stort antal skolor, föreningar, företag, kyrkor och privatpersoner runt om i landet. Den första insamlingen gjordes 1997 och hittills har över 1,7 miljarder kronor samlats in till projekt som stärker barns rättigheter världen över.  Läs mer.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.