Debatt

Öppet brev till Tobias Billström

2023-12-13


Vi är en samling organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Sverige och i världen. Vi ser det som vår plikt att stå upp för människors fri- och rättigheter, särskilt när dessa inte upprätthålls och skyddas av våra makthavare och institutioner.

Vi är en samling organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Sverige och i världen. Vi ser det som vår plikt att stå upp för människors fri- och rättigheter, särskilt när dessa inte upprätthålls och skyddas av våra makthavare och institutioner.

Sedan den 7 oktober har vi med fasa bevittnat hur tusentals civila har dödats i Palestina och Israel och dödssiffran stiger för varje timme. Hamas och andra väpnade grupper utförde urskillningslösa och olagliga attacker mot Israel och dödade omkring 1 200 personer och tog över 200 personer som gisslan. Gisslan som omedelbart och villkorslöst måste friges. Israel har svarat med urskillningslösa och olagliga motangrepp som hittills har dödat minst 14 800 personer, varav minst 6 000 barn, i Gaza. Tusentals fler har skadats. Över 1.7 miljoner människor har tvingats på flykt i Gaza.
Vi får inte glömma att bakom dessa siffror befinner sig människor: barn, unga och vuxna som en gång delat minnen och erfarenheter med sina nära och kära.

Situationen är akut och den humanitära katastrofen i Gaza är ofattbar. Israels 16-åriga olagliga blockad har intensifierats och hindrat människors tillgång till basala förnödenheter, så som gas, mat, vatten och medicin. Att straffa civila i Gaza för handlingar som de inte ansvarar för utgör kollektiv bestraffning och är en krigsförbrytelse. Flera internationella oberoende människorätts- och humanitära organisationer, FN-organ och FN:s oberoende människorättsexperter har rapporterat om folkrättsbrott i Gaza.

Samtidigt som situationen i Gaza saknar motstycke pågår det även människorättskränkningar på ockuperade Västbanken där israeliska myndigheter kraftigt ökat användningen av godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och omänsklig behandling mot palestinier. Ansvaret vilar på oss alla att aldrig någonsin rättfärdiga eller normalisera folkrättsbrott.

Nyligen tillkännagavs en överenskommelse om frigivande av gisslan och fångar, samt en humanitär paus för att tillåta humanitärt bistånd till Gazas civilbefolkning. Denna initiala överenskommelse om fyra dagar har nu förlängts med två dagar. Detta är ett första steg, men det krävs betydligt fler ansträngningar för att få slut på det pågående lidandet. Den tillfälliga humanitära pausen måste bana väg för ett varaktigt eldupphör. Ett eldupphör som omfattar hela Gaza och som är tillräckligt långvarig för att stoppa den humanitära katastrofen. För detta krävs större politiska insatser av världens länder.

Sverige har historiskt sett haft en viktig röst i globala sammanhang när det gäller att försvara mänskliga rättigheter. Som en del av det internationella samfundet bör Sveriges regering nu göra allt i sin makt för att agera för en politisk lösning för hållbar fred. Vi kräver att regeringen agerar för:

 • Ett omedelbart och varaktigt eldupphör
 • Att humanitärt bistånd på ett säkert och villkorslöst sätt når civilbefolkningen i hela Gaza
 • Att internationell humanitär rätt upprätthålls av alla parter
 • Att civilbefolkningen skyddas från urskillningslösa attacker
 • Vi undertecknade organisationer kräver att ni, den svenska regeringen, agerar för att skydda civila.

  Anna Sundström, Generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center
  Anna Johansson, Generalsekreterare Amnesty International Sverige
  Anna Stenvinkel, Generalsekreterare ForumCiv
  Elin Wernquist, Generalsekreterare Barnrättsbyrån
  Jennifer Vidmo, Generalsekreterare ActionAid Sverige
  Kerstin Bergeå, Ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
  Martin Nihlgård, Generalsekreterare, Individuell Människohjälp
  Mattias Brunander, Generalsekreterare Diakonia
  Petra Tötterman Andorff, Generalsekreterare Kvinna till Kvinna
  Shahab Ahmadian, Förbundsordförande MÄN
  Farhad Mazi Esfahani, generalsekreterare Clowner utan Gränser

  Ett porträtt av Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander.

  Mattias Brunander

  Generalsekreterare

  Skicka epost
  08-453 69 69

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.