Debatt

Nu överger Sverige demokratikämpar och aktivister

2022-04-21

Länge har Sverige varit en viktig kraft för demokrati och jämställdhet i världen, men nu är regeringen beredd att dra ner kraftigt på insatserna för en bättre värld. Att ta från det långsiktiga biståndet för att lägga på flyktingmottagande på hemmaplan är kortsiktigt, osolidariskt och dumt. 

Nästan en femtedel av det svenska biståndet ska plockas bort för att i stället läggas på att ta emot människor från Ukraina som kommer till Sverige, det föreslår regeringen i vårbudgeten som presenterades den 19 april. Om Socialdemokraterna väljer att ta miljarder från utvecklingssamarbetet får några av världens modigaste människor betala priset. Vi vet inte ännu var neddragningarna kan slå hårdast, men vi vet att det med all sannolikhet skulle drabba demokratikämpar och kvinnorättsförsvarare som förändrar kvinnofientliga och homofoba traditioner, försvarar flickors rätt att gå i skolan och står upp mot korrupta och våldsamma ledare. 

– För att hjälpa utsatta människor vill regeringen ta pengar från andra utsatta människor – var finns logiken i det? Sverige har råd att både hjälpa människor på flykt från krig och att bygga en bättre värld på sikt, vi ska inte och behöver inte välja, säger Lena Ingelstam, generalsekreterare på biståndsorganisationen Diakonia.   

Kriser måste förebyggas

Eftersom Sverige är ett av de länder som ger störst andel av biståndet till jämställdhetsarbete är risken stor att nedskärningarna skulle drabba kvinnor och flickor extra hårt. Vi ser varje dag i de länder där Diakonia arbetar hur viktigt det är att stödja kvinnorättsrörelser, både i det enträgna politiska arbetet och i de akuta insatserna för att skapa säkerhet för kvinnorättsförsvarare som lever under hot.  

– Sverige kommer att ses som osolidariskt i världen om arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati prioriteras bort, och det förebyggande arbetet måste gå hand i hand med humanitära insatser. För om vi inte arbetar med att bygga motståndskraftiga samhällen kommer de humanitära kriserna att bli fler och mer utdragna, säger Lena Ingelstam.  


Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva
En flicka vid högt gräs

Effektivt bistånd

Hållbart bistånd av hög kvalitet

Ett effektivt bistånd med hållbart resultat gynnar människor som lever i fattigdom och förtryck. Rika länder har ett extra stort ansvar att bidra till att utrota fattigdomen.

    Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.