Demokrati i fokus
Debatt

Modig politik krävs när demokratin krisar

2021-10-20

Det är krisläge för demokratin i världen. För femtonde året i rad går utvecklingen bakåt och civilsamhällets utrymme stryps. För att vända trenden krävs modiga politiska beslut. I en rapport som släpps idag ger Diakonia och 23 andra organisationer tillsammans förslag på vad beslutsfattare och civilsamhället kan göra.

I takt med att auktoritära krafter vinner mark får människor som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och miljö det allt svårare att organisera sig. Miljö- och människorättsförsvarares verksamhet kriminaliseras, de hotas, misstänkliggörs och fängslas. En del får betala med sitt liv. Enligt organisationen Front Line Defenders mördades 331 aktivister under förra året. En majoritet av dem var miljöförsvarare. Rapporten tar också upp hur auktoritära regimer har använt pandemin som förevändning för att ytterligare begränsa civilsamhällets utrymme.

Det är 24 organisationer inom Concord Sverige som har tagit fram rapporten ”Tag plats! – Civilsamhällets demokratiska utrymme och rätten till organisering”. Vi menar att den negativa trenden kan vändas, men att det bland annat krävs ett starkt politiskt stöd. Den demokratisatsning som Sveriges regering har lanserat är ett välkommet initiativ.

Om rapporten

Tag plats! – Civilsamhällets demokratiska utrymme och rätten till organisering, 2021 uppdatering är framtagen av arbetsgruppen för civilsamhällets demokratiska utrymme inom CONCORD Sverige. Det är en uppdatering av rapporten med samma namn från 2018. Rapporten innehåller rekommendationer för följande tre områden:

  Läs hela rapporten

  Rapporten Tag plats!
  Tag plats!

  De 24 organisationerna bakom rapporten:

  ActionAid Sverige, Act Svenska kyrkan, Afrikagrupperna, Civil Rights Defenders, Diakonia, Fonden för Mänskliga Rättigheter, ForumCiv, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet -IKFF, IM, Kristna Fredsrörelsen, Kvinna till Kvinna, LSU-Sveriges Ungdomsorganisationer, Naturskyddsföreningen, Plan International Sverige, Right Livelihood  Foundation, Riksförbundet för Sexuell Upplysning, RFSU, Rädda Barnen, SILC-Swedish International Liberal Centre, Svalorna Indien Bangladesh, Svalorna Latinamerika, Svenska Missionsrådet, Swedwatch, Union to Union, We Effect 


  Följ biståndsdebatten!

  Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
  Man utvinner guld i flodskreva
  Kvinna står mitt i sin odling

  Effektivt bistånd

  Hållbart bistånd av hög kvalitet

  Ett effektivt bistånd med hållbart resultat gynnar människor som lever i fattigdom och förtryck. Rika länder har ett extra stort ansvar att bidra till att utrota fattigdomen.

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.