kupoler i Jerusalems gamla stad
Nyhet

Journalistresa till Israel och Palestina

2023-04-13

Diakonia och Act Svenska kyrkan anordnar en studieresa för journalister till Israel och Palestina 5–12 november 2023. Resan ska ge deltagarna möjlighet att fördjupa sina kunskaper om området, att nyansera och problematisera bilden av konflikten och att skapa kontakter. Vi går bakom rubrikerna genom möten med olika aktörer som lever och verkar i området.

Diakonia och Act Svenska kyrkan har lång erfarenhet av att arbeta för fred och försoning i regionen, med de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten i fokus.

Vi arbetar nära både israeliska och palestinska civilsamhällesaktörer som människorättsorganisationer, religiösa institutioner (kristna, judiska och muslimska), samt med olika FN-organ och andra internationella aktörer. Under studieresan träffar vi flera av dessa. Vi kommer även att träffa andra aktörer som verkar i området. Exempel på sådana är palestinska och israeliska journalister, myndighetsrepresentanter och politiker, men också människor som lever mitt i konflikten, som exempelvis bosättare och palestinska flyktingar.

Kostnader och stipendium

Vi har plats för åtta deltagare. Kostnaden för resan är drygt 20 000 kronor. Du kan söka stipendium som täcker kostnader för resa och logi med helpension samt för kostnader på plats.

Du skickar din ansökan senast den 1 maj. Utifrån de ansökningar vi får, gör vi ett urval av åtta deltagare. Våra urvalskriterier baseras på möjligheten att tillgodogöra sig resan, och vi söker även få spridning över landet. 

I september kommer en informationsträff att hållas i Stockholm för de som blir uttagna.

Programmet

Vi reser från Arlanda söndag den 5 november och kommer hem söndag den 12 november. Detaljerad reseinformation skickas ut i slutet av oktober.

Det mesta sker på engelska och vi kommer att bo på Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem.

Alla deltagare är försäkrade via Act Svenska kyrkan. 

Kontakt

För ytterligare frågor, kontakta Act Svenska kyrkans pressekreterare Stefan Håkansson, 018-16 94 20.

Ansökan

Skicka in din ansökan senast 1 maj. Alla yrkesverksamma journalister är välkomna att söka.

separationsmur vid Ramallah

Fred och rättvisa

Konflikten i Israel och Palestina

Diakonia arbetar för att mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt ska respekteras i den långvariga konflikten i Israel och Palestina. Vi samarbetar med både israeliska och palestinska organisationer.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.