En hjälparbetare visar en burk barnmat för en mamma med barn.
Nyhet

Hjälpen når de drabbade av jordbävningen

2023-02-14

Jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien den 6 februari orsakade ett obegripligt lidande med tiotusentals döda, ett enormt antal skadade och miljontals som förlorat sina hem och tillhörigheter.

Diakonias samarbetsorganisation genom vårt globala nätverk Act Alliance var snabbt på plats för att hjälpa till. I den humanitära insatsen ingår utdelning av matpaket, element, vinterkläder, filtar och blöjor. Medicinska team stöttar även med enklare sjukvård och medicin samt hälsokontroller och transport av skadade till sjukhus för vård.

Personalen på plats samtalar nu med drabbade som befinner sig i tältläger för att kartlägga deras behov. I katastrofsituationer påverkas människor olika och det är viktig att lyssna till allas upplevelse av sin situation. I kris förstärks ofta befintliga orättvisor vilket till exempel kan öka riskerna för våld mot flickor och kvinnor samt göra personer med funktionsvariation extra utsatta.

Världshälsoorganisationen WHO klassar skalven som den värsta naturkatastrofen i Europa på ett århundrade. Behoven är och kommer att vara enorma under en lång tid framöver.

Hjälpen når fram till de drabbade. Vi kan göra skillnad.

Ge en gåva som räddar liv

Människor står runt en ruin av ett hus.

När katastrofen slår till

Diakonia arbetar långsiktigt med att minska fattigdom, men när en katastrof sker ändras arbetet till mer akuta insatser. Då handlar det om att rädda liv här och nu.

Läs mer om hur vi arbetar i katastrofer.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.