”De gifte bort henne i smyg”
2021-11-16Jag vet inte hur det är för dig, men för mig så får vissa frågor mitt engagemang att brinna lite häftigare. Barnäktenskap är en sån fråga. Som jag inte kan läsa eller höra om utan att känna att hjärtat bultar och frustrationen ökar.
Därför är jag väldigt glad att vi driver cykelprojektet. Och att det gör enorm skillnad för de flickor som deltar. Nyligen träffade jag ett gäng tjejer från projektet i ett digitalt möte.
Då ställde jag frågan: ”Känner ni till någon flicka som blivit bortgift under pandemin?” Min fråga hänger i luften ett par tunga sekunder. Sen började 13-åriga Naima att berätta och jag kände trycket över bröstet. Hon berättar hur de hämtade en flicka i grannbyn på kvällen och att bröllopet genomfördes i smyg i skymningen.
Den flickan Naima berättar om kommer, med största sannolikhet, inte fortsätta i skolan. Inte få chans att drömma om vad hon vill bli när hon blir stor.
– Hade vi vetat hade vi kunnat stoppa det. Om det hade varit en flicka som är med i våra grupper hade vi kunnat göra något, säger flickorna i mun på varandra. Så otroligt sorgligt. Jag vill inte ens att unga tonårstjejer ska veta vad barnäktenskap är för någonting.
I Bangladesh har skolorna varit stängda i över ett år på grund av pandemin. Som en direkt effekt har fattigdomen ökat och även barnäktenskapen. Till skillnad från de senaste årens positiva utveckling med allt färre bortgifta flickor har de nu ökat med 13 procent.
Jag blir så frustrerad. För jag vet vilka drömmar och vilket driv de här flickorna har. Jag har träffat dem både i Bangladesh och över datorn. Och vi pratar alltid om deras framtidsdrömmar.
Men det finns en ljuspunkt i det här. Ingen flicka på de skolor där vi är verksamma eller som är med i cykelprojektet har gifts bort. Här har vår metod fått effekt.
Sedan skolorna stängdes förra året har vi hållit kontakt med alla som deltar i cykelträningar, ungdomsgrupper och våra aktiviteter.
– Vi vet att den här metoden fungerar. Som du ser gör den skillnad. Flickorna som går i de skolor som vi finns på stöttar varandra. De berättar om hur deras föräldrar och morföräldrar stöttar dem. Föräldrar berättar om tjejernas nyfunna självförtroende. De har stora planer på att lära fler flickor cykla, säger min kollega Morjina på landskontoret i Bangladesh.
Om du som jag blir arg, ledsen och frustrerad när du hör att barnäktenskap fortfarande händer så finns det faktiskt något du kan göra. DU kan stötta fler flickor i kampen mot barnäktenskap. Skänk 300 kronor så får ytterligare 20 flickor delta i cykelprojektet. 20 flickor som får kunskap om sina rättigheter, som vågar säga nej, som stöttar varandra och som kommer fortsätta att kämpa för sin framtid.
Helena Lind, chef för kommunikation och insamling