Helikopter med hjälpsändning på landningsbana
Podd

Att förebygga en katastrof

2021-06-23

Två starka tropiska cykloner drog in över sydöstra Afrika och Moçambique under mars och april 2019, för första gången så tätt inpå varandra. Förödelsen blev enorm. 2,5 miljoner människor drabbades, över 600 miste livet och fler än 160 000 förlorade sina hem. 

I detta poddavsnitt hör du flera röster berätta om de ödesdigra dagarna när människors liv och vardag slogs till spillror och om hur omvärlden ryckte ut för att hjälpa de nödställda. Men vi pratar också om att mycket av detta lidande hade kunnat undvikas om omvärlden hade agerat innan katastrofen inträffade.

För att minimera effekterna av katastrofer och stärka samhällens motståndskraft, måste akuta humanitära insatser gå hand i hand med det förebyggande utvecklingsarbetet. Det räddar inte bara flest liv, det är också billigare att förebygga än att återuppbygga. Trots det finns det de som förordar brandkårsutryckningarna.

Omslagsfoto: Sven-Olov Sjöqvist, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Ur innehållet

"Det förebyggande arbetet räddar flest liv, minskar lidande och sparar mest pengar. Ändå har vi alltid satsat mer på brandkårsutryckningar och humanitärt arbete."

Thomaz Carlzon, mångårig katastrofrådgivare på Röda korset

Två sorters bistånd

Utvecklingssamarbetet bekämpar fattigdom och verkar för att länder ska bli mer demokratiska. Stödet ges långsiktigt till andra länders utveckling.

Det humanitärt biståndet räddar liv och lindrar nöd i naturkatastrofer, väpnade konflikter och vid andra krissituationer. Kriserna kan uppkomma hastigt eller pågå men förvärras.

Samtidigt och i samverkan

För att människor och samhällen på längre sikt ska kunna stärka sin förmåga att skydda sig mot och återhämta sig efter kriser och katastrofer måste de akuta humanitära insatserna ske parallellt och i samverkan med det långsiktiga utvecklingssamarbetet.

Läs mer på Sidas webbplats

Profilfoto

Carina Hjelmstam Winberg

Rådgivare katasfrofriskreducering

Skicka epost
08-453 69 33
Foto på Esther Flores Sedman

Esther Flores Sedman

Pressekreterare

Skicka epost
08-453 69 38
Kvinna står mitt i sin odling

Effektivt bistånd

Hållbart bistånd av hög kvalitet

Ett effektivt bistånd med hållbart resultat gynnar människor som lever i fattigdom och förtryck. Rika länder har ett extra stort ansvar att bidra till att utrota fattigdomen.

Följ biståndsdebatten!

Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
Man utvinner guld i flodskreva