Ett litet barn i framgrunden ser in i kameran. Bakom barnet syns en leende kvinna och ett grönt tygstycke.
Nyhet

Akutinsats på Afrikas horn

2022-07-07

Diakonia startar akutinsats på Afrikas horn tillsammans med samarbetsorganisationer inom ACT Alliance.

Torkan i Somalia är den värsta på över 40 år. 7 miljoner människor lever i en situation av akut matosäkerhet och riskerar svält. 1,5 miljon barn i Somalia riskerar akut undernäring.

I delar av Somalia har de fyra senaste regnsäsongerna varit extremt torra. Vattenkällor har torkat ut, betesdjur har dött och människor tvingas till alltmer desperata handlingar för att få mat för dagen. 800 000 personer i Somalia har lämnat sina hem i jakt på mat och vatten.

Skänk ett matpaket

Världsläget med post-covid och Ukrainakrisen gör att matpriserna skjuter i höjden, vilket gör läget än mer pressat.

Akutinsatsen fokuserar på rent vatten och matpaket till utsatta familjer. Men vi delar också ut paket med mensskydd och andra hygienartiklar till flickor och kvinnor.

– Barn och kvinnor är extra utsatta. Katastrofen har lett till avbruten skolgång för 1,4 miljoner barn i Somalia. Risken för barnäktenskap ökar i kris, liksom utsattheten för könsbaserat våld. Diakonias insats arbetar därför även för att hindra detta och öka flickors möjlighet att gå i skolan, säger Julle Bergenholtz-Foglander, humanitär rådgivare på Diakonia.

En äldre kvinna i hijab håller om ett yngre barn. I bakgrunden syns tält byggda av tygstycken i olika färger.

Så arbetar vi i en katastrof

Diakonia arbetar långsiktigt med att minska fattigdom, men när en katastrof sker ändras arbetet till mer akuta insatser. Då handlar det om att rädda liv här och nu.

Läs mer om vårt arbete i katastrofer.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.