Människor står runt en ruin av ett hus.
Nyhet

Akutinsats i norra Syrien

2023-02-08

Läget är akut för alla de människor som drabbats av jordbävningarna i Syrien och Turkiet. Biståndsorganisationen Diakonia arbetar tillsammans med det globala nätverket Act Alliance för att ge humanitär hjälp.

Våra samarbetsorganisationer finns på plats i norra Syrien, där de humanitära behoven är stora. I området lever miljontals människor som är på flykt undan kriget, många av dem levde redan före jordbävningarna i humanitär kris. Genom de etablerade vägar vi har för humanitärt stöd kan Diakonia och samarbetsorganisationer snabbt vara på plats för att hjälpa människor som drabbats.

– Det är ovanligt kallt i området, så nu behövs filtar, värmekällor, rent vatten och varm mat. Vi hoppas också att många privatpersoner har möjlighet att bidra till våra insatser, säger Sofia Hallonsten, kommunikations- och insamlingschef på Diakonia.

Jordbävningarna i Syrien och Turkiet är de värsta i området på över 70 år och kändes av även i Iran, Irak, Jordanien, Libanon, Egypten, Cypern och Grekland. Flera efterskalv har kommit och det finns fortfarande risk för fler. Tusentals människor har konstaterats döda eller skadade, och antalet fortsätter att öka. Mängder av byggnader har rasat till följd av skakningarna, bland annat flera sjukhus.

Ge en gåva som räddar liv

Människor står runt en ruin av ett hus.

När katastrofen slår till

Diakonia arbetar långsiktigt med att minska fattigdom, men när en katastrof sker ändras arbetet till mer akuta insatser. Då handlar det om att rädda liv här och nu.

Läs mer om hur vi arbetar i katastrofer.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.