Tusen tack för allt engagemang och gåvor under Cykelns dag 2024! Nu laddar vi om för Halvvättern den 8 juni.

Måndagen den 3 juni kommer Stephan Wilson att genomföra sitt längsta träningspass någonsin, då han ger sig ut på ett 18 timmar långt cykelpass. Det gör han för att uppmärksamma Diakonias cykelprojekt på internationella Cykelns dag. Häng med oss under dagen i våra kanaler, och om du befinner dig i Stockholm hoppas vi att vi ses på stan!

Den 8 juni cyklar Stephan Wilson Halvvättern tillsammans med 150 Diakonia-cyklister, för att uppmärksamma och samla in pengar till Cykelprojektet. Som en upptrappning inför Halvvättern kommer Stephan att genomföra sitt längsta träningspass någonsin. Från att solen går upp tills den går ner kommer Stephan att sitta på sin cykel. Det blir totalt 18 timmar på sadeln. Det gör han för Cykelprojektet, och för att ingen flicka ska behöva giftas bort innan hon fyllt 18 år.

En rad av flickor i skoluniformer. Flickorna står med cyklar som har affischer med budskap för flickors rättigheter.

Cykeln är den snabbaste vägen till jämställdhet

I Bangladesh gifts hälften av alla flickor bort innan de hunnit fylla 18 år. En viktig pusselbit för att förhindra barnäktenskap är utbildning.

Därför finns Cykelprojektet! Med cykeln kan flickor ta sig till skolan på ett tryggt och ekonomiskt sätt. Det gör att fler flickor går kvar i skolan, och på det sättet minskar vi barnäktenskapen. Med cykeln kommer också en ökad självkänsla och rörelsefrihet.

Varje flicka som tar sig upp på cykelsadeln visar att det är möjligt att bryta snäva gamla normer. Cykeln är vägen till frihet och jämställdhet.

Detta händer på Cykelns dag

04:00
Stephan startar sitt 18 timmar långa cykelpass i gryningen.

07:00-10:00
Diakonia finns på plats vid Slussen i Stockholm tillsammans med Cykelfrämjandet och delar ut våra fina sadelskydd. Stanna till och snacka med oss, eller vinka när du swischar förbi på din cykel!

08:30
Stephan blir intervjuad av podden Fotbollsmorgon - in och lyssna live!

09:45
Lyssna på Stephan när han blir intervjuad i P4 Stockholm.

10:30
Cykelcaféet Le Mond på Södermalm bjuder Stephan på frukost. De kommer dessutom skänka 10 kr per såld kaffe under dagen till Cykelprojektet. Kom förbi på Södermannagatan 10 och ta en kaffe!

12:15
Stephan besöker Diakonias årsmöte i Norrmalmskyrkan.

14:00
Stephan besöker Cykelmecken i Aspudden för en snabb service och fika.

16:35
Stephan cyklar in i Mix Megapols studio och blir intervjuad samtidigt som han trampar på en träningscykel. In och lyssna!

17:30-18:30
Stephan håller ett spinningpass på Studio L'Echelon på Östermalm.

19:00-20:00
Stephan besöker Cykelköket i Solna och pratar med deltagare från projektet Frihet på cykel.

20:30
Stephan träffar Diakonias Halvvättern-cyklister i Hagaparken för ett gemensamt träningspass.

22:00
Stephan avslutar sitt cykelpass i solnedgången.

(Observera att schemat kan komma att ändras.)

Cykelns dag

Cykelns dag etablerades av FN, för att belysa nyttan som cykeln har för hälsan, klimatet och ekonomin. Den 3 juni varje år uppmärksammas cykeldagen runtom i världen på olika sätt.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är säker infrastruktur för promenader och cykling också en väg för att uppnå större jämlikhet i hälsa. Cykling är ett effektivt, ekonomiskt och hållbart transportmedel, samtidigt som den fysiska aktiviteten det ger minskar risken för en rad allvarliga sjukdomar och till och med dödsfall.

Tre personer i gröna cykelkläder och en cykel i mitten.

Ge ett bidrag till Stephans bössa!

Peppa Stephan inför hans längsta träningspass någonsin, och var med oss och stoppa barnäktenskap i Bangladesh! Ge en gåva till Stephans insamlingsbössa.

200 kronor räcker till 10 cykellektioner för en flicka. Det förändrar hennes framtid!

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.