Pojke håller i en boll
Skolprojektet

Mg Zwe vill bli konstnär – eller ingenjör

Diakonias skolprojekt i Thailand ger barn som lever under svåra förhållanden möjlighet att att få en chans till ett bättre liv. En av dem är 15-åriga Mg Zwe från Myanmar.

– Jag tycker om att måla saker, framför allt landskap.

Mg Zwe drömmer om att bli konstnär. Eller ingenjör. Och om att återvända till hemlandet Myanmar. Han är äldst av tre syskon och har levt hela sitt liv i Thailand, dit föräldrarna emigrerade för 16 år sedan. Men familjen drömmer fortfarande om att återvända till Myanmar. På skolan där Mg Zwe går, SKHS Learning Center, får barnen från Myanmar undervisning på sitt modersmål burmesiska. Mg Zwes mamma Daw Phyu Phyu Aung säger att skolan ger barnen en chans till utbildning och kunskap.

– Om våra barn får studera behöver vi inte oroa oss lika mycket för dem, säger hon.

Familjen bor i en ort som heter Mae Sot, på gränsen mellan Myanmar och Thailand. Här finns det runt 200 000 migrantarbetare, burmeser som har lämnat på grund av konflikt, fattigdom eller rädsla för militärregimen. I väntan på en möjlighet att återvända till Myanmar så jobbar de i Thailand, och barnen följer med.

Daw Phyu Phyu Aung har själv inte kunnat utbilda sig. Nu är hon tacksam att hennes tre barn får möjlighet att gå i skolan. Barnen får lära sig saker och inspireras av kunniga lärare, något som hon hoppas att de i sin tur kan föra vidare till sina barn. När det gäller barnens möjligheter efter skolan, säger hon att det är upp till dem.

– Om de är motiverade kan de göra bra saker.

Varför skolan är viktig på ett personligt plan har hon svårt att formulera. Hon gestikulerar med händerna när hon får frågan, prövar några ord, men skakar sen på huvudet.

– Jag vet varför skolan är så viktig i våra liv men jag kan inte uttrycka det, säger hon med en generad min.

Hon är 42 år gammal och Mg Zwe är redan huvudet längre än mamma – trots att han bara är femton år.  Sonen svarar med breda leenden när han får frågor om skolan. Han går i åttonde klass och gillar gå dit.

– Jag tycker om att lära mig saker och i skolan kan jag lära mig praktiska saker.

På frågan om vad han vill bli, svarar han ingenjör. På fritiden gillar han att spela fotboll med sina kompisar och ett bollspel som kallas Cane. Sen börjar Mg Zwe att prata om sitt måleri. Att han tycker om att måla olika saker, framför allt landskap och han drömmer om att bli konstnär.

– Jag gillar att teckna när jag är ledig. Jag tycker om att gå ut och inspireras av naturen och omgivningarna.

Mg Zwes mamma tittar in i kameran

Vill att barnen ska få det bättre

Mg Zwes mamma Daw Phyu Phyu Aung tar hand om familjen och hemmet, medan hennes man arbetar inom byggnadsindustrin. Hela familjen är beroende av makens lön.
”Ibland oroar jag mig för barnens framtid och för hur de ska klara sig. Som föräldrar vill vi gärna lämna något efter oss till våra barn. Men i dag har vi inga besparingar, inget vi kan lämna till dem.”

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.