Mensprojektet

Tygbindor som förändrar livet

I Zimbabwe är det svårt att få tag på mensskydd. För unga kvinnor kan det innebära att de tvingas sluta skolan när de får sin mens. Och när flickorna stängs ute från skolan, ökar risken för fattigdom, som i sin tur tvingar in dem i barnäktenskap.

I Mensprojektet får tjejer träffas och lära sig att sy tygbindor. Bindorna kan de både använda själva och sälja för att få en egen inkomst. Samtidigt ger syklubbarna tjejerna en möjlighet att träffas och dela erfarenheter. De får viktiga kunskaper om sina rättigheter, om sexuell hälsa och vad de ska göra om de blir utsatta för våld och övergrepp. Det förändrar livet!

Ett porträtt av en ung kvinna med mönstrad klänning som ser in i kameran.

Systerskap som bryter stigma

Artonåriga Sharma har inte haft det lätt i livet. Som ensamstående med två små barn och knappt någon inkomst är vardagen en kamp. Men Mensprojektet har inneburit en vändning för Sharma.

– Mitt liv har förändrats. Jag har lärt mig att om jag blir utsatt för våld behöver jag inte lida i tystnad. Jag kan prata om mina problem med andra och få hjälp.

En ung kvinna med turban på huvudet sitter vid en symaskin.

Mensprojektet - så funkar det

Orättvisor mellan män och kvinnor är stora i Zimbabwe och våld mot kvinnor är vanligt. Fattigdom slår hårdare mot kvinnor, som ofta har ansvaret för familjen och hemmet.

I Mensprojektet får unga kvinnor kunskaper om sina rättigheter, och de kan stärka varandra. Hur då? Genom att sy tygbindor!

Porträtt av en kvinna i vit blus framför en grupp träd.

Fem frågor till Chengetayi

Chengetayi Chininga är programhandläggare på Diakonias samarbetsorganisation och arbetar med Mensprojektet. Hon har svarat på fem frågor om kvinnors situation i Zimbabwe och om projektet.

Mer än en syklubb

I Mensprojektet får unga kvinnor lära sig att sy tygbindor. Men syklubben är mer än bara en verkstad. Här får tjejerna också livsviktig kunskap om sina rättigheter.

Två kvinnor står bredvid varandra och ser in i kameran.

Personligt

Dagen då tårarna rann

Diakonias Julia Gerestrand har besökt Mensprojektet i Zimbabwe. Här berättar hon om sitt möte med en av de unga kvinnorna som deltar i projektet.

Swisha en gåva

Din gåva till Mensprojektet är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.