En äldre kvinna tittat in i kameran med en bok i knät
Mali

Mama Samaké får politikerna att göra sitt jobb

Trots att Mali är rikt på naturresurser är det ett av de fattigaste länderna i Afrika. Sjukvården haltar och undernäringen hos barn är hög. Pengar från statskassan ”försvinner” eller spenderas på onödiga saker om inte gynnar befolkningen.
– Vi håller de folkvalda ansvariga, säger Mama Samaké, sekreterare i medborgarplattformen, en del av Diakonias arbete för att stärka den lokala demokratin i landet.

Behoven är stora i den kommun i Mali där Mama Samaké bor. Det finns bara ett fungerande hälsocenter i en av de 23 byarna. I alla de andra byarna är tillgången till vård dålig. Klinikerna saknar material och el vilket gör att belysningen inte funkar.

Här kommer den plattform som stöds av Diakonia in i bilden. Via den får invånarna mer koll på vilka beslut som tas och hur pengar används.

– Vi informerar invånarna om besluten i kommunen och förmedlar deras åsikter till kommunfullmäktige, säger Mama Samaké.

– En öppen dialog tillåter alla att vara med och stärker förtroendet mellan folkvalda och medborgare. Vi håller de folkvalda ansvariga, säger hon.

MALI

  Fokus ligger på att sjukvård och utbildning ska bli bättre.

  – Vi har gjort en studie av vården i kommunen och föreslagit förbättringar, säger Mama Samaké. Exempelvis köptes en förlossningssäng till en av klinikerna. Det var en direkt effekt av att plattformen lagt fram en rapport och pratat med borgmästaren.

  Tio personer sitter under ett träd på stolar i en halvcirkel


  Numera är kommunfullmäktiges möten öppna för alla. Men det är inte så många som kommer. Kommunfullmäktige publicerar sina beslut på anslagstavlan utanför kommunhuset, men det är inte så många som läser dem. Dels för att många inte kan läsa. Här fyller medlemmarna i plattformen en viktig roll. De förenklar informationen genom att istället berätta för medborgarna vad som bestämts.

  Att engagemanget är svagt beror delvis på etniska skillnader menar Mama Samaké. Och även på att kvinnor ofta inte är inkluderade i samtalen i familjerna.

  – Men plattformen bidrar till större inkludering både av etniska minoriteter och av kvinnor, säger hon.

  Nästa studie som ska göras gäller skolorna i kommunen.

  – Kommunen borde hjälpa till med material, böcker, bänkar, säger Samaké.

  Män och kvinnor sitter tillsammans vid en väg

  Engagemanget från plattformens medlemmar har förändrat politiken i området. En av kvinnorna i plattformen berättar att hon går fem kilometer för att komma på mötena.

  – Jag gör det för att jag tycker det är viktigt för landets utveckling, säger hon.

  Swisha en gåva

  Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

  Varför behöver vi din epostadress?

  När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.