Närbild av en kvinna som sitter i en bil eller buss. Hon har rödmönstrad blus och ler.
Nicaragua

Kvinnor krossar barriärer

– Vi kvinnor har rätt till halva makten och vi tänker inte ge oss förrän vi har den, säger Rosalina Gonzalez från Atlantkusten i Nicaragua. Diakonias arbete i regionen har gett henne en röst. Nu vill hon få andra kvinnor att förstå att de också kan berätta sin sanning.

Atlantkusten i Nicaragua är en av de mest utsatta områdena i Latinamerika. Den extrema fattigdomen är utbredd och de sociala orättvisorna är enorma. Mäns våld mot kvinnor är något normaliserat.

Det är först på senare år som kvinnor vågar ställa sig upp och berätta om det våld de utsatts för i generationer. Diakonias arbete är en viktig pusselbit som gjort detta möjligt.

– Jag berättar min historia för andra kvinnor för att de ska förstå att de också kan krossa barriärer, säger Rosalina Gonzalez.

Porträtt av en kvinna med svart linne. Kvinnan sitter i en byggnad med stora fönster, utanför syns träd.

Lika villkor – annars får det vara

– Här i regionen spelar flera faktorer in; att du är kvinna, fattig och från ett urfolk – allt det leder till ökad diskriminering och våld, berättar Rosalina.

Själv kommer hon från mycket svåra förhållanden.

– Jag fick mina första skor när jag var 15 år gammal, säger hon.

Men hon bryr sig inte om vad folk säger eller tycker om det. Det är Diakonias samarbetsorganisation som har gett henne mod.

– Min man ville att jag skulle gå några meter bakom honom på gatan för att visa honom respekt. Jag sa till honom att jag inte är nån soldat. Att jag inte tänkte göra det. Att om vi skulle vara gifta så skulle vi vara det på lika villkor, säger Rosalina.

Bild av en muralmålning på en vägg. På målningen syns en kvinna och en man som håller upp sina händer. I händerna har de skrivit budskap på spanska mot våld.

Under 2020 registrerades 71 mord och 155 mordförsök på kvinnor i Nicaragua. Det var en uppgång med över 10 procent från åren innan.

Men att anmälningarna om våld mot kvinnor har ökat de senaste åren ses inte bara som något negativt. Snarare betyder det att kvinnor inte längre är tysta.

Fler kvinnor vågar anmäla

– Vår kultur har alltid talat om för oss att våld i hemmet är en privatsak och inget som bör berättas för någon utomstående. Nu vet allt fler att det inte är sant, utan att våldet är ett strukturellt problem, säger Nora Hammer, advokat på Diakonias samarbetsorganisation. 

Förutom att ge kurser om könsbaserat våld och informera om rättigheter handlar organisationens arbete om att stötta kvinnor under juridiska processer. Det ges också stöd till familjer till mördade kvinnor.

Tre leende kvinnor står mot en grön vägg och håller armarna om varandra.

– Vårt arbete är att kämpa mot det monster som mäns våld mot kvinnor är. Många gånger får förövaren mer stöd från staten än kvinnorna. Men när vi försvarar ett offer kan vi inte vara rädda, vi måste visa oss starka och professionella, säger Nora Hammer.

Nora Hammer, till höger, är advokat på Diakonias samarbetsorganisation. Här tillsammans med två kvinnor engagerade i projektet.

Nora Hammer har själv vid flera tillfällen blivit hotad på grund av sitt arbete. Nyligen försökte en förövare skrämma henne till tystnad under en rättsprocess. Men Nora tänker inte låta hoten hindra hennes arbete.

– Jag sa till honom; om du skadar mig kommer organisationen att ta in en annan advokat och om du skadar henne tar de in en ny. Det här är i rullning och du kan inte stoppa det, berättar hon.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

Läs mer om hur vi använder och behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.