Ett stort antal flickor i vita karatedräkter står utomhus och tränar karate. Bakom dom syns träd och flera personer som tittar på.
Bangladesh

Karate stoppar barnäktenskap

Sima Roy var en av alla de flickor i Bangladesh som skulle gifta sig innan hon fyllt femton. I området hon bor stöttar Diakonia en karateskola och utbildning i mänskliga rättigheter i skolgrupper.

Träningen och de kunskaper hon fått i skolgruppen gav henne självförtroende och stöd. Sima lyckades övertyga sin familj att stoppa äktenskapet.
– Vi blir modiga och självständiga av att träna karate. Vi kan försvara oss själva och andra, säger hon.

1+1=3, sägs det ibland. Tanken är att om du kombinerar två saker blir summan större än deras faktiska värde. Så verkar det fungera på den skola i norra Bangladesh där Diakonia skapar jämställdhet med karate + kunskap.

Samhället här är traditionellt. Det är en vanlig uppfattning att kvinnans plats är i hemmet och att kvinnor inte bör synas i gatubilden eller i det offentliga livet. Barnäktenskap är vanligt, var femte flicka gifts bort innan hon fyllt 15 år.

Flicka i ljus karatedräkt som ser åt vänster. Bakom henne syns en svart skoltavla.

– Nu när jag tränar karate vågar jag prata med alla. Om en pojke stör mig i skolan säger jag till honom. Tjejerna som inte tränar är rädda, men inte jag, säger Sima Roy, som tränar karate sex gånger i veckan.

Men tack vare karaten börjar samhället förändras. Om en tjej går ensam på gatan är förolämpningar och trakasserier vanligt. Fast inte om det är en av karatetjejerna. De respekteras i samhället. Karate + kunskap är något som visat sig vara en lyckad kombination.

För karaten är så mycket mer än bara träning. Den fysiska kontrollen ger självförtroendet som behövs för att stå upp mot orättvisor. Och Diakonias samarbetsorganisation ger dem kunskap i allt från ledarskap och hälsofrågor till barnäktenskap och våld mot kvinnor. Ett plus ett blir tre. 

Sima skulle gifta sig

Simas familj hade planerat att hon skulle gifta sig. Hennes tilltänkta brudgums föräldrar hade besökt Simas hem och kommit överens med hennes familj om giftermålet. Men i skolan hade Sima och de andra eleverna tillsammans identifierat 21 negativa effekter av barnäktenskap. På listan finns alltifrån ökad risk för mödra- och barnadödlighet och sjukdomar till ekonomiska problem.

– Jag grät och berättade för min mamma och min moster om de 21 negativa effekterna som jag kunde drabbas av om de gifte bort mig. Till slut övertygade jag dem om att ställa in bröllopet och låta mig gå kvar i skolan.

Simas stoppade bröllop är bara ett av flera barnäktenskap som eleverna tillsammans stoppat de senaste åren.

Så funkar karateprojektet

Karaten är så mycket mer än bara träning. Se videon om karatetjejerna som stoppar barnäktenskap.

Karatetjejernas förebild 

Att tjejerna på skolan hittar styrka och mod beror mycket på karatetränaren, 23-åriga Gaetree Roy.

– Jag presenterar mig i samhället som karatetränare. Jag är annorlunda än andra tjejer, säger hon.

Två kvinnor står rygg mot rygg i vita karatedräkter och ser in i kameran. Bakom dem syns en landsväg och grönområden.

Gaetree har själv gått igenom en stor förändring tack vare karaten. I tidiga tonåren blev hon föräldralös. När hennes äldre syster gifte sig stod Gaetree ensam kvar som ansvarig för två mindre syskon.

– Tidigare var jag alltid rädd, ängslig och hade dåligt självförtroende. 2012 började jag träna karate. Tack vare karaten blev jag stark och kunde ta hand om min familj och försörja mina syskon, säger Gaetree.

Hon har en klar vision om sitt drömsamhälle. I det finns inga skillnader mellan män och kvinnor.

– Allt som män kan göra, kan också kvinnor göra. Det ska inte heller vara några skillnader i lön, män och kvinnor ska få lika lön för lika arbete.

Det är tydligt att Gaetree är en förebild för sina elever.
– Jag önskar att mina elever ska växa upp och göra gott i samhället, säger hon.

En stor samling med flickor, de längst fram har karatedräkter på sig. En av dom har händerna i luften.

– Min förhoppning är att de arbetar för att stoppa barnäktenskap, att de försvarar andra som råkar illa ut, att de hjälper barn att få skolgång. Jag vill se ”mina” tjejer göra gott för andra, säger Gaetree Roy.

Det verkar som om Gaetree har lyckats med sitt mål. Karatetjejerna är rättighetskämpar redan idag.

Barnäktenskap i Bangladesh

 • I Bangladesh finns det 38 miljoner kvinnor och flickor som gift sig som barn
 • 13 miljoner av dessa gifte sig innan 15 års ålder
 • Bangladesh är ett av de länder i världen som har högst andel barnäktenskap
 • Fattigdom och dålig läskunnighet är faktorer som ökar risken för barnäktenskap

  Swisha en gåva

  Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

  Varför behöver vi din epostadress?

  När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.